Astăzi începe în Catedrală și în toate parohiile diecezei Novena de pregătire pentru solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, care va fi la 15 august.

Se spune că, cu câteva secole înainte de proclamarea dogmei în 1950 de către Papa Pius al XII-lea, cultul marian și devoțiunea față de acest eveniment erau deja foarte puternice și prezente.

Iar în secolul al XX-lea, dogma Neprihănitei Zămisliri în 1854, proclamată de Papa Pius al IX-lea - și mai târziu dogma Adormirii Maicii Domnului, au fost un răspuns la o cerere presantă din partea populației. Aparițiile Fecioarei la Lourdes în Franța, Fatima în Portugalia și Guadalupe în Mexic, i-au dat un impuls și mai mare, pe fondul războaielor civile și mondiale și perioadei postbelice.

În 1940, în Italia, Spania și America Latină, au fost colectate peste opt milioane de semnături care cereau Papei o proclamare oficială. Petiții, rugăciuni, congrese de studiu și studii teologice deveniseră o singură voce, cerând ceea ce devenise o certitudine de credință în inimi: proclamarea dogmei Adormirii Maicii Domnului.

La 1 noiembrie 1950, după consultarea oficială a episcopatului, prin enciclica Deiparae Virginis (1 mai 1946), Papa Pius al XII-lea a emis constituția apostolică Munificentissums Deus privind glorificarea Mariei. Iată o parte din textul documentului:

„Prin urmare, după ce am înălțat din nou către Dumnezeu cereri rugătoare și am invocat lumina Duhului Adevărului, spre gloria Dumnezeului Atotputernic, care a revărsat asupra Fecioarei Maria bunăvoința sa specială spre cinstea Fiului său, nemuritor Rege al veacurilor și biruitor al păcatului și al morții spre mai marea glorie a augustei sale Maici și spre bucuria și exultarea întregii Biserici, prin autoritatea Domnului nostru Isus Cristos, a sfinților apostoli Petru și Paul și a noastră, pronunțăm, declarăm și definim ca fiind dogmă revelată de Dumnezeu că neprihănita Maică a lui Dumnezeu veșnic Fecioara Maria, după ce și-a încheiat cursul vieții sale pământești, a fost ridicată în gloria cerească în trup și suflet.”

C. L.