La 22 ianuarie 2023, în întreaga Biserică va fi celebrată „Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”, dorită de Papa Francisc în fiecare a treia duminică din timpul de peste an, după cum se arată în Scrisoarea apostolică Aperuit illis din 30 septembrie 2019.
 
„Comunitățile vor găsi modul cuvenit pentru a trăi drept o zi solemnă această Duminică. Oricum, va fi important ca în celebrarea euharistică să poată fi întronat textul sacru, așa încât să fie clar pentru adunare valoarea normativă pe care o posedă Cuvântul lui Dumnezeu. În această duminică, în mod deosebit, va fi util să se evidențieze proclamarea sa și să se adapteze omilia pentru a scoate în evidență slujirea care se aduce Cuvântului Domnului... parohii vor putea găsi formele pentru înmânarea Bibliei, sau a unei cărți din ea, întregii adunări în așa fel încât să se evidențieze importanța de a continua în viața zilnică citirea, aprofundarea și rugăciunea cu Sfânta Scriptură, cu o referință deosebită la lectio divina.” (n.3)
 
Și parohiile din Dieceză vor trăi această duminică într-un mod cu totul aparte, motiv pentru care, pentru prima dată, a fost propus parohiilor un „maraton” de lectură a Cuvântului lui Dumnezeu, numit: „Ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu zi și noapte”.
 
În ce constă această inițiativă? Începând de sâmbătă, 21 ianuarie 2023, la ora 8.00, și până duminică, 22 ianuarie 2023, la ora 8.00, în parohiile din dieceză vor fi citite, timp de 24 de ore, câteva texte biblice. O noapte și o zi, fără întreruperi și comentarii, în care diferitele texte biblice vor fi citite în întregime, de la început până la sfârșit, așa cum tradiția și Biserica le-au transmis de-a lungul secolelor.
 
„Maratonul” este semnul prin care Dieceza de Chișinău a ales să sublinieze primatul Cuvântului lui Dumnezeu în viața comunității bisericești și a fiecărui credincios. Biblia este cartea Cuvântului, a dialogului continuu dintre Dumnezeu și om. O relație confidențială care astăzi pare să se fi pierdut și pe care Papa Francisc, în scrisoarea apostolică Aperuit illis, ne îndeamnă să o reluăm cu forță: în tumultul lumii noastre, nu mai este loc pentru ascultare și dialog, pe care și drumul sinodal ne invită să le redescoperim.

C. L.