Prezidând liturghia din Catedrala din Chișinău, episcopul Anton Coșa a lansat Jubileul, care a fost deschis solemn de Papa Francisc la 24 decembrie anul curent în Bazilica Sfântul Petru.
În cadrul aceleiași liturghii, episcopul a reamintit valoarea familiei creștine, în duminica în care se celebrează sărbătoarea Sfintei Familii după Crăciun:“De aceea, sunt bucuros să salut în mod special familiile noastre care, în această zi dedicată lor în mod deosebit, au venit la biserică pentru a-și hrăni iubirea reciprocă direct de la Izvorul iubirii: Cristos. Această duminică are pentru Biserica noastră locală încă o semnificație importantă: urmând gestul Sfântului Părinte Papa Francisc, care, prin deschiderea Porților Sfinte din Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, a dat startul Jubileului Anului Sfânt 2025, cu această sfântă Liturghie vom începe și noi, în Biserica noastră locală, în mod oficial Anul Sfânt 2025”.
Liturghia a început în afara Catedralei cu citirea unui text evanghelic și a unei părți din Bula Pontificală de lansare a Jubileului. Crucea a deschis scurtul „pelerinaj” al credincioșilor către Catedrală. La intrarea în Catedrală, episcopul s-a adresat credincioșilor cu crucea în mână, invitându-i la venerație.
În timpul omiliei sale, episcopul a reamintit în primul rând importanța familiei și în special rolul pe care părinții trebuie să îl joace în educația creștină a copiilor lor: ”Cel mai eficient catehism pentru un copil nu este o carte, ci sunt chiar părinții lui, și acest lucru îl înțelegem nu doar din mărturia preotului; îl înțelegem și din cuvântul divin pe care l-am auzit în această Duminică a Sfintei Familii”.
În plus, episcopul a reamintit importanța Jubileului 2025, valoarea Porții Sfinte și semnificația acesteia: „A trece” prin Isus trebuie să ducă la acceptarea și împlinirea voinței lui, la decizia fermă de schimbare în bine a vieții și de punerea în practică a acestei decizii”.
La fel de importantă este și calea „pelerinilor speranței”: „Însă noi trebuie să fim „pelerini ai speranței” – așa cum este scris pe logoul acestui Jubileu –, însuflețiți de iubire și credință, trebuie să fim „copii ai lui Dumnezeu” care țin poruncile lui și fac ceea ce îi este plăcut, așa cum am ascultat în Lectura a doua (cf. In 3,22)”.
“Jubileul Anului 2025 a fost voit de Sfântul Părinte ca un Jubileu al speranței, având drept moto cuvintele sfântului apostol Paul din Scrisoarea către Romani: „Speranța nu înșală” (5,5). Fiecare membru al familiilor noastre este un pelerin al speranței atunci când, revenind acasă, speră să găsească în sânul căminului său familial o oază de armonie, de bucurie, de iubire activă, de pace și liniște, de ajutor reciproc și clipe fericite alături de cei dragi, de căldură și bună înțelegere. Să nu înșelăm această speranță, pentru că altfel există riscul ca soții sau copiii să devină nu pelerini ai speranței, ci turiști ai dezamăgirii, care vin acasă ca la un hotel rece și lipsit de confort, care vin acasă pur și simplu pentru că nu au în altă parte unde să se ducă”.
La sfârșitul liturghiei, credincioșii au primit un mesaj care conținea instrucțiuni cu privire la modul de accesare a beneficiilor spirituale ale Jubileului, în special indulgențele.