În pofida riscurilor asociate cu securitatea și pandemia, Papa Francisc va efectua în perioada 5-8 martie o vizită în Irak, leagănul civilizației, legat de istoria mântuirii relatată în Biblie.
 
Este, de asemenea, un pelerinaj spiritual și o oportunitate de dialog cu islamul. Tradiția plasează mormântul profetului Ezechiel în Mesopotamia, „țara dintre două râuri”, scăldată de Tigru și Eufrat. Astăzi există un sanctuar în Amadiya și un loc sacru pentru evrei, creștini și musulmani.
 
De asemenea, acolo au fost construite grădinile suspendate  ale Babilonului, una dintre cele Șapte Minuni ale lumii antice. Aici profetul Daniel a fost luat prizonier.
 
După un an de pandemie, Papa a afirmat că vizita sa în Irak este o oportunitate de a aprofunda schimbul și dialogul cu alte religii, înțeles „nu ca o renunțare la propria identitate, ci ca o oportunitate pentru o mai bună cunoaștere și îmbogățire reciprocă”.
 
Programul vizitei Papei Francisc în Irak este următorul:
 
- Vineri 5 martie: Papa va ajunge la Bagdad după-amiaza. El se va întâlni cu prim-ministrul Irakului și va participa ulterior la o recepție oficială la palatul prezidențial. Aceasta va fi urmată de o întâlnire cu episcopi, preoți, persoane consacrate, seminariști și cateheți în Catedrala siro-catolică „Sfânta Fecioară Maria a Mântuirii” din Bagdad.
 
- Sâmbătă, 6 martie: Papa va vizita Najaf, orașul sfânt al musulmanilor șiiți, pentru a se întâlni cu marele ayatollah Sayyid Ali Al-Husaymi Al-Sistani. Apoi va zbura la Nassiriya, pentru întâlnirea interreligioasă din Câmpia Ur. Ulterior va celebra liturghia la Bagdad, în Catedrala caldeeană catolică „Sfântul Iosif”.
 
- Duminică, 7 martie: Papa va pleca cu avionul spre Erbil, unde va fi întâmpinat la aeroport de către autoritățile religioase și civile din regiunea autonomă a Kurdistanului irakian. Apoi, cu elicopterul, va pleca spre Mosul, pentru rugăciunea în amintirea victimelor războiului. Tot cu elicopterul, Papa va pleca spre Qaraqosh, pentru o vizită la comunitatea creștină locală și recitarea rugăciunii Angelus.
 
- Luni, 8 martie: după ceremonia de rămas bun din aeroportul din Bagdad, Papa va efectua zborul de întoarcere spre Roma-Ciampino.
 
C. L.