Comunitatea greco-catolică din România a sărbătorit duminică, 21 iunie, consacrarea a doi noi episcopi: Mons. Cristian Dumitru Crișan, care își asumă funcția de Episcop auxiliar al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș, și Mons. Călin Ioan Bot, în funcția de Episcop auxiliar al Diecezei de Lugoj.
 
Cei doi se alătură colegiului episcopal greco-catolic, care include șase episcopi și cardinalul Lucian Mureșan, ultimul cu funcția de Arhiepiscop Major.

 
În România există șase dieceze greco-catolice: Alba Iulia și Făgăraș, care este și sediul Arhiepiscopiei Majore, București, Oradea, Maramureș, Lugoj și Cluj-Gherla.
 
Ceremonia de consacrare a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj și a fost prezidată de Card. Lucian Mureșan, cu respectarea restricțiilor și normelor de protecție impuse de pandemie.

Episcopul de Chișinău, prezent întotdeauna cu prietenie și apropiere eclezială la toate evenimentele Bisericii Catolice din România, nu a putut participa din cauza pandemiei, dar a împărtășit acest eveniment spiritual prin rugăciune.
 
„Din păcate, nu am putut să particip la liturghia solemnă de consacrare – a spus Mons. Anton Coșa – dar am simțit datoria de a-mi exprima prezența prin rugăciune, în așteptarea altor evenimente liturgice, care ne vor vedea din nou împreună“.
 
C. L.