Astăzi, 27 octombrie, în incinta Muzeului Național de Istorie din Chișinău, a avut loc inaugurarea oficială a expoziției organizate cu ocazia aniversării celor 25 de ani de la înființarea structurilor centrale ale Bisericii Catolice din Republica Moldova. Expoziția cuprinde peste 80 de fotografii, precum și obiecte religioase. Scopul expoziției este de a lăsa o urmă vizibilă a prezenței catolice în Republica Moldova.

La eveniment au participat Preasfințitul Anton Coșa, păstorul diecezei noastre, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic pentru România și Republica Moldova, Valeriu Ghilețchi, vicepreședintele Parlamentului, Excelența Sa Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, preoți, persoane consacrate  și reprezentanți ai corpului diplomatic și academic. Cuvântul de deschidere a fost rostit de Mons. Miguel Maury Buendia, care a apreciat profund realizările Bisericii locale din Republica Moldova în ultimii 25 de ani. La rândul său, Preasfințitul Anton Coșa a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei expoziții jubiliare. Cu un mesaj de salut și apreciere din partea Parlamentului Republicii Moldova a venit d-nul Valeriu Ghilețchi, vicepreședintele Legislativului. Iar dna Aurelia Cornețchi, directorul Muzeului, a menționat colaborarea eficientă și foarte îndelungată dintre Dieceza de Chișinău și Muzeul Național de Istorie.

La final, ambasadorul Poloniei, Excelența Sa Bartlomiej Zdaniuk, a menționat armonioasa coincidență a Jubileului diecezan cu aniversarea a 100 de ani de la redobândirea independenței Poloniei, amintind de rolul esențial al polonezilor în cadrul Bisericii Catolice din Republica Moldova, inclusiv prin persoana sfântului Ioan Paul al II-lea, pontiful fondator al Diecezei de Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până pe 18 noiembrie, în sala 4 a Muzeului Național de Istorie din Chișinău.

Mihail Țurcanu