După momentul emoţionant de simplu prin care Papa Francisc i-a îmbrăţişat în sufletul său pe credincioşii sau curioşii aflaţi în Piaţa Sf. Petru în seara alegerii sale ca Papă, (de fapt acea îmbrăţişare a fost pentru întreaga Biserică), în Sărbătoarea Sf. Iosif, Patronul Bisericii Universale, în prezenţa a 200.000 de credincioşi, a început ritualul de inaugurare a ministerului petrin al Episcopului Romei, aşa cum Papa Francisc preferă să se definească.
"Adevărata putere a unui papă este slujirea”, acestea sunt cuvintele care, probabil vor transcende pontificatul lui Francisc pp. Sf. Părinte a dorit ca acest moment inaugural al ministerului său petrin să fie cât mai asemănător cu cel al precedesorului său, Sf. Petru: acela al unui om simplu şi pentru oameni simpli dar şi pentru oameni complicaţi, misiunea sa fiind aceiaşi, pescar de oameni. A ales un papamobil deschis, încât să nu existe sticlă incasabilă între el şi oameni, nu s-a ferit să oprească şoferul pentru a saluta şi săruta cu afecţiune pe cei mai mici şi bolnavi dintre cei prezenţi, i-a salutat cu emoţie sinceră pe oaspeţii ortodocşi prezenţi la cel mai înalt nivel prin Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, şi delicat, a propus citirea în limba greacă a unui text din Sf. Evanghelie care nu ţine cont de acul busolei atunci când e proclamată. La Sf. Liturghie inaugurală nu au slujit fraţi iezuiţi, ordinul monahal în care s-a format Papa, ci franciscani: în Biserica lui Cristos este doar o limbă, limba carităţii active.
Predica din timpul Liturghiei a fost la fel de simplă, concretă şi eminamente pastorală : „Sf.Iosif este considerat ocrotitor, pentru că ştie să-l asculte pe Dumnezeu, se lasă condus de voinţa Lui, şi tocmai pentru aceasta este şi mai sensibil faţă de persoanele care îi sunt încredinţate, ştie să citească evenimentele cu realism, este sensibil la ceea ce îl înconjoară şi ştie să ia deciziile cele mai înţelepte”; pp. Francisc se vrea un păstor practic şi continuă: „A ocroti înseamnă deci a veghea asupra sentimentelor noastre, asupra inimii noastre, de acolo ies intenţiile bune şi rele: cele care construiesc şi cele care distrug! Nu trebuie să ne fie frică de bunătate, şi nici de tandreţe!”.
Din informaţiile agenţiilor de ştiri, mai aflăm că au fost prezente peste 130 de delegaţii din întreaga lume: 31 de şefi de state, 6 monarhi, 3 prinţi moştenitori, 11 şefi de guverne, dar şi 33 de delegaţii ale unor Biserici şi confesiuni creştine. Dar toate acestea sunt doar nuanţe, care se sting în culoarea inelului papal ales de Papa Francisc: culoarea slujirii.