Autoritățile Republicii Moldova au autorizat, începând cu duminica de 10 mai, desfășurarea celebrărilor liturgice în afara bisericilor, asigurându-se purtarea măștilor de protecție și respectând cu strictețe distanța de siguranță interpersonală de cel puțin doi metri.
 
Preasfințitul Anton Coșa a trimis imediat o scrisoare preoților, invitându-i să reia cu atenție celebrările în parohii, chiar dacă acestea vor fi într-un spațiu din fața bisericii sau în alt loc alăturat. Episcopul a cerut preoților să-i întâmpine pe credincioși și să le indice locul unde să se așeze, precum și să se asigure că toată lumea poartă mască și mănuși.
 
Acesta este și cazul preotului care va celebra Sfânta Liturghie, care va trebui să poarte mască și să-și igienizeze mâinile de mai multe ori în timpul liturghiei.
 
Pentru o celebrare bună, pe lângă atitudinea adecvată a credinței, vor fi, așadar, necesare trei elemente: distanța, protecția și igienizarea.
 
Se revine la primirea sacramentului Euharistiei, care va fi distribuit cu atenție, astfel încât să nu existe contact fizic. De fapt, preotul celebrant se va deplasa printre credincioși pentru distribuire. Contactul fizic dintre credincioși și gesturile devoționale ale credincioșilor față de imaginile sacre nu sunt permise.
 
Preasfințitul Anton Coșa a amintit de sentimentul responsabilității care trebuie să caracterizeze angajamentul tuturor: „Este important, în această fază de prevenire a contagierii, să fie adoptate cu rigurozitate standardele de igienă și sănătate care să garanteze siguranța deplină pentru toată lumea, așa că este necesar de urmat indicațiile, care sunt „obligatorii” pentru toate parohiile, chiar și pentru cele mici”.
 
Începem treptat să reluăm viața comunității, așa că va fi important să acceptăm cu răbdare și să respectăm aceste norme, care sunt spre binele tuturor. Trebuie să perseverăm cu încredere în a ne comporta până la sfârșit cu un sentiment de responsabilitate, în conformitate cu prevederile autorităților, și să continuăm, pe cât este posibil, să ne întâlnim păstrând distanța și să ne menținem vie credința datorită tehnologiilor moderne.