În toate parohiile Diecezei de Chișinău, luna Mai este dedicată devoțiunii mariane, în special prin recitarea Sfântului Rozariu și invocarea Maicii Domnului în diferite forme, așa cum a transmis tradiția populară.
 
Invocarea Maicii Domnului este o necesitate resimțită cu o deosebită urgență în aceste vremuri dificile pe care le trăim. Papa Francisc ne-a reamintit acest lucru de mai multe ori, subliniind importanța de a ne întoarce spre Maria în momentele dificile. O chemare caldă și afectuoasă de a redescoperi frumusețea de a ne ruga Rozariul acasă. Ne putem ruga împreună sau personal, dar fără a pierde niciodată din vedere singurul ingredient cu adevărat indispensabil: simplitatea.
 
Primele practici devoționale, legate într-un fel sau altul de luna mai, datează din secolul al XVI-lea. În special la Roma, sfântul Filip Neri i-a învățat pe tinerii săi să înconjoare imaginea Maicii Domnului cu flori și să îi cânte laude. Pe măsură ce anii au trecut, s-au dezvoltat ritualuri populare mai simple, alimentate de rugăciuni în care se cântau litanii, iar statuile mariane erau încoronate cu flori. 
 
Restul este istorie recentă. Devoțiunea mariană trece prin proclamarea Dogmei Neprihănitei Zămisliri (1854), crește datorită iubirii nemărginite pentru Fecioară a unor sfinți precum Ioan Bosco și este alimentată de magisteriul înțelept al papilor. În enciclica „Mense Maio” din 1965, Papa Paul al VI-lea indică luna mai ca fiind „luna în care, în biserici și între zidurile casei, mai fervent și mai afectuos din inimile creștinilor se ridică către Maria omagiul rugăciunii și al venerației lor. Și este, de asemenea, luna în care darurile milostivirii divine curg mai larg și mai abundent din tronul ei către noi”.
 
Maria este, desigur, prezentă în magisteriul sfântului Ioan Paul al II-lea, al cărui motto „Totus tuus” amintea în mod explicit de legătura cu Fecioara. Papa Wojtyla a fost beatificat la 1 mai 2011. În predica sa din acea zi, Papa Benedict al XVI-lea a spus: „Suntem cu toții bucuroși că beatificarea lui Ioan Paul al II-lea are loc în prima zi a lunii mariane, sub privirea maternă a celei care, cu credința ei, a susținut credința apostolilor și susține continuu credința succesorilor lor, în special a celor care sunt chemați să se așeze pe scaunul lui Petru”.

C. L.