Impunerea cenușii marchează începutul perioadei liturgice a Postului Mare, care în acest an aduce cu sine multă speranță, legată de suferința cauzată de războiul dintre Rusia și Ucraina și de pandemia cu care se confruntă întreaga omenire de mai bine de doi ani.
Pentru creștini, aceste 40 de zile sunt un timp de pregătire pentru a trăi misterul pascal al lui Isus, care a murit și a înviat. Sunt zile în care ne putem gândi la convertire, la un mod de a fi în lume ca oameni deja înviați cu Cristos (cf. Col 3,1).
Există multe motive pentru ca comunitățile să trăiască acest timp cu mai multă dăruire și să urmeze nu doar calea convertirii personale, ci și pe cea a convertirii comunitare.
În ultimele zile, episcopul Anton Coșa a transmis un mesaj preoților, îndemnându-i să trăiască acest timp extraordinar în dialog și ascultare, așa cum cere „drumul sinodal” alfat în curs, dar și în penitență personală și reflecție asupra misterului morții și învierii lui Isus.
Episcopul a reamintit despre importanța formelor penitențiale, propunând din nou textul pe care l-a redactat anul trecut și în care a reiterat valoarea penitenței în diferitele sale forme, dar și în respectul pentru condiția oamenilor.
Important va fi și postul din Miercurea Cenușii, pe care Papa Francisc a cerut să fie însoțit de o rugăciune pentru pace și pentru încetarea războiului.
Episcopul a transmis comunităților Mesajul Papei cu această ocazie, pentru ca și acesta să fie subiect de reflecție și aprofundare. Mesajul s-a axat pe acest text din cuvântul lui Dumnezeu: „Să nu obosim în a face binele, căci la timpul potrivit vom secera, dacă nu vom deveni leneşi! 10 Aşadar, acum, cât avem timp, să facem bine tuturor” (Gal 6:9-10a).
C. L.