Miercurea Cenușii marchează, în tradiția creștină, începutul Postului Mare, perioada de pregătire pentru Paște. Începe pelerinajul spiritual spre Ierusalim, cu ritualul impunerii cenușii și cu postul care îi cheamă pe credincioși să se hrănească cu ceea ce este esențial: iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.
Postul Mare durează 40 de zile, cu cinci duminici și Duminica Floriilor. Sunt cinci săptămâni în care fiecare zi este caracterizată de penitență, rugăciune și pregătire pentru celebrarea Paștelui, care reprezintă punctul culminant al sărbătorilor creștine.
Postul Mare se încheie cu Joia Mare, care pune începutul Triduum-ului pascal, perioada în care se celebrează evenimentele legate de misterul pascal al lui Isus Cristos. În această zi ne amintim de cina de taină a lui Isus, de instituirea Euharistiei și de porunca iubirii. În Vinerea Mare este comemorată moartea lui Cristos pe cruce. Sâmbăta Sfântă este singura zi aliturgică, dedicată reflecției asupra lui Cristos aflat în mormânt. Totul se îndreaptă spre noaptea dintre sâmbătă și duminică, în care se celebrează Vigilia Pascală.
Postul Mare trebuie deci privit ca un drum al credinței și ca o ocazie de participare vie la misterul lui Cristos, care a murit și a înviat pentru mântuirea omenirii.
Preoții vor îmbrăca veșmintele de culoare violetă, iar comunităților le vor fi reamintite regulile de post și abstinență, în fiecare săptămână se va celebra Calea crucii și multe alte evenimente, pentru a trăi așa cum se cuvine un timp ce ajută la reflecția asupra misterului morții și învierii lui Isus.
C. L.