La 7 februarie, în Parohia „Sfinții Arhangheli” din Bălți, și-a început misiunea Calea Neocatecumenală. În următoarele săptămâni, în zilele de luni și joi, credincioșii, atât tineri cât și adulți, se vor întâlni pentru cateheză și pentru începutul drumului pe Cale.
Calea Neocatecumenală nu este o mișcare sau o asociație, ci un instrument de a-i readuce la credință pe mulți oameni care au abandonat-o, o trăiesc într-un mod formal sau doresc să aprofundeze viața de creștin.
Într-adevăr, aceasta a fost intenția care l-a determinat pe parohul de Bălți, Pr. Jacek Puć, să propună comunității sale parcurgerea acestui itinerar de credință, cu sprijinul Pr. Artur Chruslak, presbiter pentru „missio ad gentes” din Moldova, și al cateheților deja prezenți în Dieceza de Chișinău.
Cui i se adresează Calea Neocatecumenală? În primul rând, celor care s-au îndepărtat de Biserică, apoi celor care nu au fost suficient de evanghelizați și catehizați sau care doresc să-și aprofundeze și să-și maturizeze credința. Posibilitatea parcurgerii Căii este oferită și celor care provin din alte confesiuni creștine.
În parohie, neocatecumenatul este trăit în mici comunități, după modelul Sfintei Familii din Nazaret, unde cei care participă urmează un parcurs de cateheză și vestire pentru a deveni maturi în credință, crescând în smerenie, simplitate și laudă adusă lui Dumnezeu, în ascultare față de Biserică.
Prima fază a căii este timpul de „despuiere” și se împarte în două etape: prima este cateheza inițială, în care este învățat limbajul biblic, celebrând săptămânal cuvântul lui Dumnezeu; în a doua etapă se celebrează marile etape ale istoriei mântuirii.
C. L.