În atmosfera bucuriilor pascale determinate de învierea lui Cristos, episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, a încheiat seria vizitelor pastorale în parohiile Diecezei de Chișinău, în zilele de 11 și 12 aprilie 2015 vizitând Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din sectorul Botanica al municipiului Chișinău.
Actualul sector Botanica a existat inițial ca o mică așezare suburbană pe lângă o veche grădină botanică aparținând Școlii de Horticultură fondată în anul 1842, cu primul parc dendrologic, numit pe acele timpuri „grădină engleză”, sau cum îi spuneau locuitorii din preajmă – „grădină botanică”. Prin anii ’50 ai secolului al XX-lea, Botanica își mai păstra încă aspectul de mahala periferică a orașului, pentru ca în anul 1960 să demareze lucrările de construcție planificată și amenajarea în stil urban a sectorului. Din punct de vedere administrativ, sectorul Botanica a fost înființat prin decizia Prezidiumului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești din 25 martie 1977.
Anume în acest cartier al orașului Chișinău au ales să-și stabilească reședința preoții Congregației lui Don Bosco sau preoții salezieni, sosiți în Republica Moldova la 12 septembrie 2005. Activitate lor este centrată, în principal, pe lucrul cu tinerii, mai ales cu cei defavorizați. În perioada următoare sosirii lor în Dieceza de Chișinău, acești preoți-călugări au deschis Centrul pentru Tineret „Don Bosco”. În anul 2007 a început construcția noului edificiu al centrului și a capelei, care a fost dedicată la 24 mai 2010, fiind închinată sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor.
Fiind mare numărul credincioșilor catolici din această zonă a capitalei Moldovei, episcopul de Chișinău a decis înființarea unei parohii pentru asigurarea necesităților spirituale ale acestor credincioși. Punctul de plecare l-a constituit capela Centrului. Parohia a fost înființată la 1 ianuarie 2012 și a fost încredințată spre păstorire preoților salezieni. Primul paroh al nou-createi parohii a fost numit părintele salezian Jacek Trikoszko, înlocuit la 16 august 2013 de preotul aceleiași congregații, Janusz Ulatowski.
În prima zi a vizitei sale pastorale în această parohie, păstorul Diecezei de Chișinău a luat cunoștință cu activitățile pe care le desfășoară preoții salezieni în cadrul Centrului „Don Bosco”. A vizitat mai întâi capela centrului, care este și biserică parohială, după care a trecut, rând pe rând, prin diferitele spații amenajate: sălile de sport, sălile de clasă ale Centrului, atelierele de muncă, spațiile pentru activități sportive situate în curtea Centrului etc. Vizitarea acestor spații a fost o ocazie propice de a discuta cu copiii și tinerii care au venit în ziua respectivă în număr mare, de a le afla bucuriile, de a le vorbi despre sfântul Ioan Bosco, despre opera, scopul căreia este de a-i apropia pe tineri și copii de Isus. Printre copiii prezenți au fost și cei găzduiți de Casa „Mama Margherita”. După vizitarea acestor proiecte realizate în cadrul parohiei, episcopul, alături de preoții salezieni, a celebrat sfânta Liturghie. Seara, PS Anton Coșa a luat cina cu cei patru preoți și cu fratele călugăr care activează în parohie, discutând cu ei despre realizările obținute până la moment, ca și despre planurile și inițiativele de viitor.
Duminică, 12 aprilie, duminica în care, la inițiativa sfântului Ioan Paul al II-lea, Biserica sărbătorește Îndurarea divină, centrul vizitei l-a reprezentat sfânta Liturghie, celebrată începând cu ora 10.30. Prezența scăzută a credincioșilor la sfânta Liturghie a fost motivată de faptul că frații ortodocși sărbătoreau în acea zi învierea Domnului, mulți dintre enoriași fiind alături de rude și prieteni pentru a împărtăși cu ei bucuria Paștelui. În predica sa, episcopul de Chișinău a vorbit, mai întâi, despre semnificația vizitei pastorale, referindu-se apoi la iubirea nemărginită pe care Dumnezeu nu contenește să ne-o arate în marea sa îndurare.
După sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea cu comunitatea, întâlnire caracterizată de o atmosferă senină și deschisă, credincioșii exprimându-și mulțumirea față de păstorul diecezei că a înființat această parohie în respectiva zonă a orașului, oferindu-se posibilitatea să fie și mai aproape de Isus și de Mama sa, preasfânta Fecioară. Un cuvânt de mulțumire și de prețuire l-a adus PS Anton Coșa preoților și colaboratorilor Centrului „Don Bosco” pentru frumoasa operă pe care o împlinesc spre binele credincioșilor parohiei, al tinerilor și copiilor care se bucură de o primire călduroasă, indiferent de confesiunea din care fac parte. La rândul lor, și credincioșii și-au exprimat gratitudinea față de munca depusă de preoții lor păstori. Deosebit de emoționantă a fost mărturia unei bătrâne, care, din cauza bolii, neputând veni singură la biserică, este adusă aici, duminică de duminică, de unul dintre preoții care își desfășoară misiunea în parohie.
Astfel s-au încheiat vizitele pastorale ale episcopul de Chișinău în parohiile diecezei, vizite începute în iunie 2014, urmând ca la întâlnirea preoților diecezei din data de 15 aprilie 2015, să fie prezentată o dare de seamă și concluziile despre vizitarea parohiilor Diecezei de Chișinău.
A consemnat Pr. Petru Ciobanu