Zi după zi, începând cu 8 decembrie 2015 la nivelul Bisericii universale și cu 13 decembrie 2015 la nivelul Bisericii noastre locale, am trăit un an de har, un an jubiliar extraordinar, pe care Sfântul Părinte Papa Francisc l-a voit dedicat marelui dar al milostivirii lui Dumnezeu. Și iată că ne-am apropiat și de sfârșitul acestui Jubileu al Milostivirii. Ar putea să ne cuprindă un sentiment de nostalgie, dar să nu uităm că milostivirea lui Dumnezeu nu se sfârșește niciodată.

În Dieceza de Chișinău, după deschiderea și închiderea Porții Sfinte în parohiile situate departe de Catedrala „Providența Divină”, a sosit momentul încheierii acestui An Sfânt. S-a întâmplat duminică, 13 noiembrie 2016, când Preasfințitul Anton Coșa a închis Poarta Sfântă a Milostivirii în cadrul sfintei Liturghii solemne celebrată începând cu ora 10.30 în inima diecezei noastre. În cuvântul adresat credincioșilor la începutul liturghiei, Preasfințitul a spus că „azi este momentul potrivit să ne întrebăm dacă am trăit acest An Sfânt cum se cuvine”.

La predică, episcopul a vorbit despre iubirea și milostivirea lui Dumnezeu în contextul lecturilor Duminicii a XXXIII-a de peste an, care ne-au îndreptat atenția spre timpurile de pe urmă. „Cum ar putea fi crearea lumii un act al lui Dumnezeu plin de iubire, înțelepciune și bucurie pentru că «toate erau foarte bune» (Gen 1,31), iar sfârșitul lumii să distrugă tot ce a fost creat?”, a întrebat Preasfințitul Anton. Și a spus că răspunsul îl găsim în credință, care ne spune că sfârșitul lumii va fi începutul „unui cer nou și al unui pământ nou” (cf. Ap 21,1). La sfârșitul predicii, i-a îndemnat pe toți să se pregătească pentru ziua Domnului așa cum se cuvine, „cu o iubire sinceră și bucurie infinită”.

Milostivirea lui Dumnezeu, întrupată în Isus Cristos, a fost simțită apoi de fiecare în ostia consacrată, devenită trupul lui Cristos, cu care s-au împărtășit credincioșii. După Rugăciunea după Împărtășanie, în timp ce se cânta imnul de mulțumire Te Deum, episcopul, însoțit de Pr. Mihai Balan și Pr. diacon Edgar Vulpe, a închis în mod simbolic ușile catedralei, devenite pentru acest An al Milostivirii Poartă Sfântă, iar după încheierea intonării Te Deum-ului, a binecuvântat poporul, diaconul anunțând sfârșitul Liturghiei și a Anului Milostivirii cu cuvintele „Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv. Mergeți în pace!”

Pr. Petru Ciobanu