Cu ocazia Anului Sfântului Iosif, anunțat de Papa Francisc pentru a celebra aniversarea a 150 de ani de la proclamarea sfântului Iosif ca patron al Bisericii Universale, s-au acordat indulgențe speciale.
 
În cursul acestui an, credincioșii sunt îndemnați să „se angajeze, cu rugăciuni și fapte bune, pentru a obține, cu ajutorul sfântului Iosif, capul Familiei din Nazaret, mângâiere și ușurare de la nevoile grave umane și sociale de care suferă astăzi lumea contemporană”. La rândul său, Penitențiaria Apostolică acordă indulgența plenară în condițiile obișnuite (mărturisire sacramentală, Împărtășania euharistică și rugăciune după intențiile Sfântului Părinte) „credincioșilor care, cu sufletul detașat de orice păcat, vor participa la Anul Sfântului Iosif ”.
 
Iată condițiile pentru primirea indulgenței plenare și a beneficiilor ei spirituale:
 
- se acordă celor care vor medita rugăciunea Tatăl nostru timp de cel puțin 30 de minute sau vor lua parte la o reculegere spirituală de cel puțin o zi, ce va include și o meditație despre sfântul Iosif;
 
- se acordă celor care vor îndeplini o faptă de milostenie trupească sau sufletească;
 
- se acordă celor care vor recita sfântul Rozariu în familii sau în cadrul cuplurilor logodite;
 
- se acordă oricui își încredințează activitatea zilnică ocrotirii sfântului Iosif și oricărui credincios care invocă mijlocirea lemnarului din Nazaret cu rugăciuni, astfel încât cei care caută un loc de muncă să îl găsească și munca tuturor să fie în condiții mai decente.
 
- se acordă credincioșilor care vor recita Litania în cinstea sfântului Iosif (pentru tradiția latină), sau Acatistul sfântul Iosif, în întregime sau cel puțin parțial (pentru tradiția răsăriteană), sau o altă rugăciune către sfânt Iosif, proprie altor tradiții liturgice, pentru Biserica persecutată.
 
- se acordă credincioșilor care vor recita orice rugăciune aprobată sau act de pietate spre cinstirea sfântul Iosif, în special la sărbătorile din 19 martie, 1 mai, Solemnitatea Sfintei Familii, în duminica Sfântului Iosif (conform tradiției bizantine), la data de 19 a fiecărei luni și în fiecare miercuri, zi dedicată comemorării sfântului conform tradiției latine.
 
În contextul actual de pandemie, darul indulgenței plenare este extins în special asupra persoanelor în vârstă, bolnavilor, muribunzilor și tuturor celor care, din motive legitime, nu pot ieși din casă.

C. L.