Acesta este unul dintre mesajele pe care membrii Sinodului care se desfășoară în prezent la Vatican au dorit să le transmită întregului popor al lui Dumnezeu sub forma unei Scrisori, subliniind importanța de a se răspunde apelului tuturor, începând cu cei mai săraci și cu victimele abuzurilor din Biserică.
Adunarea a recunoscut că aceasta „a fost, din multe puncte de vedere, o experiență fără precedent”. Într-adevăr, „pentru prima dată, la îndemnul Papei Francisc, bărbați și femei au fost invitați, în virtutea Botezului lor, să se așeze la aceeași masă pentru a lua parte nu doar la discuții, ci și la vot în cadrul acestei Adunări a Sinodului Episcopilor”.
Scrisoarea recunoaște că Adunarea „s-a desfășurat în contextul unei lumi în criză, ale cărei răni și scandaloase inegalități au rezonat dureros în inimile noastre și au conferit o gravitate deosebită lucrărilor noastre, cu atât mai mult cu cât unii dintre noi au venit din țări în care războiul face ravagii”. De aici și rugăciunea „pentru victimele violenței ucigașe, fără a-i uita pe toți cei pe care mizeria și corupția i-au aruncat pe căile periculoase ale migrației”.
Acum, lucrările acestei sesiuni sinodale se apropie de sfârșit. Iar Scrisoarea își exprimă speranța că lunile care ne despart de cea de-a doua sesiune, în octombrie 2024, „vor permite fiecăruia să participe concret la dinamismul comuniunii misionare indicat de cuvântul Sinod”.
Dar pentru a progresa în discernământul său, subliniază scrisoarea, Biserica trebuie neapărat să-i asculte pe toți, începând cu cei mai săraci. În practică, aceasta înseamnă „a-i asculta pe cei care nu au dreptul să vorbească în societate sau care se simt excluși, chiar și din Biserică”.
De asemenea, Biserica trebuie să-i asculte pe laici, femei și bărbați, să-i asculte pe cateheți, pe copii, pe tineri, pe bătrâni. Apoi familiile, și vocile „celor care doresc să se implice în slujirile laice sau în organismele participative de discernământ și de luare a deciziilor”.
Apoi, Biserica are o nevoie specială de a asculta preoții, diaconii și vocea vieții consacrate. De asemenea, trebuie să fie ascultată și vocea celor care „nu îi împărtășesc credința, dar caută adevărul și în care Duhul Sfânt este prezent și activ”.
C. L.
Sursa foto: Vatican News