Vineri, 6 octombrie 2023, a avut loc cea de-a treia Adunare Generală, la care au fost prezenți 302 delegați și Papa Francisc. Au avut loc mai multe intervenții, iar cuvintele cele mai recurente în discursuri au fost: Isus, Biserica, familia, sinodalitatea, ascultarea, comuniunea, săracii, tinerii, comunitatea, iubirea. 
 
De asemenea, a avut loc activitatea grupurilor mici, adică a celor 35 de grupuri de dialog și ascultare formate din aproximativ 10-12 persoane. Rapoartele, aprobate de fiecare grup cu o largă majoritate, au fost transmise Secretariatului General al Sinodului pentru a fi prezentate adunării când se va discuta documentul de sinteză. 
 
Printre temele care au reieșit din rapoartele fiecărui grup au fost: formarea la toate nivelurile, a preoților, în seminare, în familii; coresponsabilitatea tuturor celor botezați; modul în care ierarhia se poate plasa în cadrul comuniunii; participanților li s-a cerut să exploreze din punct de vedere lexical termenul sinodalitate în diferitele limbi.  
 
A fost subliniată necesitatea de a implica tinerii și de a lua în considerare realitatea digitală, de a trece de la conceptul de putere la cel de serviciu, evitând orice formă de clericalism. Au existat, de asemenea, întrebări cu privire la rolul laicilor și al femeilor în cadrul comuniunii ecleziale și la modul în care Biserica se poate pune în slujba săracilor și a migranților. Lucrările s-au axat și pe relația dintre cei doi plămâni ai Bisericii, cel din Est și cel din Vest. 
 
 
Cu toate acestea, lucrările au alternat cu momente de tăcere și rugăciune pentru a-i ajuta pe participanți să reflecteze asupra celor împărtășite. 
 
 
Card. Mario Grech, secretar general al Sinodului, a amintit despre importanța pelerinajului la catacombele sfintei Domitilla și ale sfântului Sebastian, programat pentru după-amiaza zilei de joi, 12 octombrie 2023, îndemnându-i pe cei prezenți să participe la evenimentele de rugăciune, de la recitarea Sfântului Rozariu la rugăciunea personală și adorația euharistică. 
 
 
Luni, 9 octombrie 2023, imediat după sfânta Liturghie în Bazilica „Sfântul Petru”, cea de-a patra adunare generală a revenit în sală pentru a aborda punctul Documentului de lucru, pe tema „O comuniune care radiază. Cum să fim mai deplin un semn și un instrument de unire cu Dumnezeu și de unitate a neamului uman?” 
 
Ulterior, va avea loc alegerea membrilor Comisiei pentru raportul de sinteză și ai Comisiei de informare. 

C. L.

Sursa foto: Vatican News