Joi, 12 octombrie 2023, înainte de începerea lucrărilor Sinodului, adunarea s-a rugat pentru pace în diferitele zone de război. 
 
Cardinalul Louis Raphaël Sako, patriarhul caldeu de Bagdad, a rostit rugăciunea de introducere, chem\ndu-i pe toți cei prezenți să `se roage pentru pace în lume, în special în Țara Sfântă, dar și în Ucraina. Violențele din Irak, din Iran, din Liban”.  
 
„Oamenii”, a spus cardinalul irakian, „așteaptă cu mare speranță să trăiască în demnitate și fraternitate și nu în frică și îngrijorare permanentă. Sinodalitatea înseamnă și solidaritate cu toți cei care se tem și suferă”. 
 
Margaret Karram, de origine palestiniană, președinte al Mișcării Focolarelor, a fost cea care a recitat pledoaria pentru pace la Sinod: „Să facem ca omenirea să formeze o singură familie fără război”. 
 
„Doamne, ne rugăm ție pentru Țara Sfântă, pentru popoarele din Israel și Palestina care se află sub stăpânirea unei violențe fără precedent, pentru victime, în special pentru copii, pentru răniți, pentru cei luați ostatici, pentru cei dispăruți și pentru familiile lor”. 
 
 „În aceste ore de neliniște și îngrijorare”, îndemnul este de a ne alătura vocii Papei și a celor care „în întreaga lume imploră pacea”. 
 
Karram a amintit și de toate celelalte țări din Orientul Mijlociu care „trăiesc în teroare și distrugere”.
 
„Ajută-ne, Doamne, să ne angajăm să construim o lume fraternă pentru ca aceste popoare și toți cei care se află în aceleași condiții de conflict, de instabilitate și de violență să găsească calea respectării drepturilor omului, unde dreptatea, dialogul și reconcilierea sunt instrumentele indispensabile pentru construirea păcii”, au fost cuvintele sale. 
 
Binecuvântarea patriarhului Sako a încheiat rugăciunea.

C. L.