O întrebare frecventă printre cei care urmăresc lucrările sinodului este care vor fi deciziile. Prefectul Dicasteriului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, Paolo Ruffini, a declarat: „Nu este important ce spune acest sau acel participant, ci ceea ce decide Biserica în spiritul său de comuniune. Nu numai că Sinodul nu este un factor de decizie, dar ne aflăm în mijlocul unui Sinod. Nu se poate cere acestei adunări să prefigureze sfârșitul următoarei adunări”. 
 
După prima Adunare generală și discursul Papei, cele 35 de grupe mici s-au reunit pentru prima dată la „mesele” lor pentru a reflecta asupra primei părți a Documentului de lucru. Prefectul Ruffini a precizat că „oricine poate lua cuvântul în Adunarea generală și poate trimite textul său la Secretariatul Sinodului. Este o încercare de a arăta că este posibil să ne ascultăm unii pe alții chiar și între persoane care gândesc diferit, dar care trăiesc aceeași credință, și să ajungem la un consens în comuniune”. 
 
„Există o atmosferă de împărtășire senină. În fiecare grup s-a împărtășit parcursul propriei Biserici la Sinod: cum a început, cum a evoluat, dificultățile întâmpinate, relația dintre Biserica locală și Biserica universală”. 
 
Bazilica „Sfântul Petru” va însoți cea de-a 16-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor cu inițiative zilnice de rugăciune. Pelerinii se pot alătura în rugăciune pentru Sinod la liturghiile celebrate în bazilică și cu adorația euharistică de seară. În serile de sâmbătă din luna octombrie, o lună dedicată în mod special rugăciunii Rozariului, oamenii se vor ruga pentru Sinod în procesiunea Rozariului și cu lumânări aprinse în Piața „Sfântul Petru”.  
 
Prima întâlnire de rugăciune, sâmbătă 7 octombrie 2023, comemorarea Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, va fi prezidată de card. Mario Grech, secretar general al Sinodului.

C. L.