După startul care a avut loc în urmă cu aproximativ două luni, Calea Neocatecumenală din Parohia Bălți face primii pași, iar duminică, 27 martie, episcopul Anton Coșa a prezidat aici Ritul Înmânării Cuvântului lui Dumnezeu.

Începutul Căii Neocatecumenale în Parohia „Sfinții Arhangheli” Bălți se datorează inițiativei Părintelui Jacek Puć, parohul comunității, și colaborării sale cu părintele Artur Tomasz Chruslak, presbiter al Misiunii ad gentes a Căii Neocatecumenale din Dieceza de Chișinău.

După ce s-a trecut de cateheza inițială, grupul nou format a fost introdus în trăirea împreună prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin participarea activă liturgică și prin conștientizarea valorii comuniunii, elemente pe care se bazează viața creștină.

Odată cu înmânarea Sfintei Scripturi care conține cuvântului lui Dumnezeu începe un drum de aproximativ doi ani, în care neocatecumenii învață limbajul biblic, celebrând săptămânal cuvântul lui Dumnezeu, cu teme simple care traversează întreaga Scriptură. Prin cuvântul lui Dumnezeu, membri Căii Neocatecumenale își eliberează inimile de tot ceea ce nu-i aparține lui Dumnezeu, simțind tot mai mult nevoia de convertire și redescoperind gratuitatea iubirii lui Cristos, care îi iartă și îi iubește.

În timpul celebrării de la Bălți, Episcopul a înmânta fiecărui membru al noii comunității a Căii Neocatecumenale Sfânta Scriptură, amintindu-le că acesta nu este doar un text sacru, ci prezența reală a lui Isus care vorbește omului și îl invită la convertire. Pornind de la o reflecție asupra Prologului Evangheliei după sfântului Ioan, Mons. Anton Coșa a explicat valoarea prezenței reale a lui Isus, care devine cuvânt în conștiința fiecărui om de credință.

Cu perseverență, angajament și un spirit de adevărată convertire, comunitatea își va dezvolta drumul, sub îndrumarea preoților și a cateheților.

La sărbătoare au participat și frații și surorile din Calea Neocatecumenală, care este prezentă de ani buni în Republica Moldova.

C.L.