Primul dintre evenimentele organizate în cadrul Zilei Mondiale a Misiunilor a avut loc la centrul FIDES, cu colaborarea părintelui Eugen Blaj, directorul Operelor Pontificale Misionare (POOMM) pentru România și Moldova, și cu prezența surorii Ines Paula Albino, secretar general al Operelor Pontificale ale Sfintei Copilării, care este una dintre cele patru opere ale POOMM.
 
La întâlnirea prezidată de episcopul Anton Coșa au participat numeroși preoți și persoane consacrate, dar și un grup de tineri din România, care colaborează cu părintele Eugen Blaj la conducerea POOMM în România.
 
PS Anton a deschis lucrările, subliniind importanța întâlnirii pentru a înțelege sensul misiunii, având în vedere că majoritatea preoților și persoanelor consacrate din Moldova sunt misionari. Referindu-se la mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor, episcopul a reiterat importanța angajamentului misionar, pentru care suntem cu toții chemați să ne rugăm și să-i acordăm tot sprijinul posibil, dar mereu cu libertatea de a alege și fără nicio forțare sau formă de prozelitism.
 
Ulterior, a luat cuvântul părintele Eugen Blaj, care a prezentat un rezumat al mesajului din acest an al Papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor.
 
Pr. Eugen Blaj a fost urmat de călugărița de la Vatican, care a subliniat, deoarece este responsabilitatea ei specifică, angajamentul de a „începe cu copiii pentru a face să crească în ei tema misiunii”, precum și obiectivul pe care trebuie să îl aibă comunitățile bisericești de a promova copilăria misionară și spiritul misionar în rândul adolescenților.
 
Tinerii din România care au venit împreună cu părintele Eugen Blaj și-au prezentat experiențele lor din copilăria misionară și angajamentul în rugăciune, dar și sacrificiile personale pentru susținerea misiunilor din întreaga lume.
 
Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea Sfântului Rozariu Misionar și a Rugăciunii către Creator.

C. L.