În după-amiaza zilei de miercuri, 7 februarie 2024, episcopul Anton Coșa a primit vizita Excelenței Sale Joseph Simon Donnelly, ambasadorul Statelor Unite ale Americii pe lângă Sfântul Scaun, însoțit de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Excelența Sa Kent D. Logsdon, Alyce Ahn de la Ambasada Statelor Unite la Vatican, Robyn Prinz în calitate de coordonator pentru refugiați, și Iurie Tabuncic de la Ambasada Statelor Unite la Chișinău.
 
Scopul vizitei a fost acela de a face cunoștință la fața locului despre rolul Bisericii în sprijinirea refugiaților din Ucraina și activitatea organizațiilor sociale catolice în acest sens. 
 
„A fost o întâlnire fraternă și prietenoasă”, a comentat episcopul Anton Coșa, „și îi sunt recunoscător ambasadorului Joseph Simon Donnelly pentru această vizită constructivă. Recunoștința mea se îndreaptă, de asemenea, către ambasadorul Kent D. Logsdon, întotdeauna foarte apropiat de comunitatea catolică și prezent în parohia catedralei”.
 
Mai devreme, în cursul dimineții, înaltul oaspete s-a întâlnit deja cu reprezentantul organizației Catholic Relief Service și cu directorul „Caritas Moldova”, discutând cu aceștia și despre subiectul ajutorării refugiaților ucraineni în țara noastră și despre angajamentul Bisericii Catolice. 
 
Trebuie amintit că încă din primele ore de la izbucnirea războiului, la 24 februarie 2022, episcopul Anton Coșa a solicitat organizațiilor sociale, parohiilor și comunităților călugărești un angajament comun și decisiv în primirea refugiaților.
 
PS Anton a avut ocazia de a-i prezenta ambasadorului Joseph Simon Donnelly ceea ce a fost realizat de către dieceză și de organizațiile catolice, inclusiv datorită sprijinului unor organizații americane.

Spre amintirea acestei importante vizite vor rămâne și câteva însemne specifice ale Amdasadei SUA de pe lângă Sfântul Scaun, pe care Excelența Sa le-a transmis PS Anton Coșa.

C. L.