Miercuri, 3 martie, a avut loc cea de-a treia întâlnire a clerului diecezan, deschisă cu prezentarea Pr. Stanislav Obreja pe tema „Prezența mișcărilor ecleziale în viața parohiei”. Din cauza pandemiei, și această întâlnire a avut loc online.
 
În prezentarea sa, Pr. Stanislav Obreja a tratat mișcările ecleziale pornind de la documentele magisteriului, trecând apoi la viața diecezei și discutând cu preoții participanți despre câteva subiecte importante: prezența mișcărilor în parohiile mici; oportunitatea promovării și susținerii unei mișcări într-o parohie mică; atitudinea în parohie față de cei care nu se alătură unei mișcări; conflictele pe care le-ar putea genera mișcările în viața pastorală.
 
Sunt subiecte importante care au implicat preoții într-o dezbatere, în cadrul căreia fiecare a contribuit cu experiență personală în relația cu mișcările din viața propriei parohii.
 
A fost afirmată importanța mișcărilor în viața eparhiei, deoarece acestea sunt o realitate care fac parte din viața parohiei, care îi însoțește laici pe calea formativă, le permite să trăiască experiențe particulare care sunt rodul Duhului Sfânt.
 
În Dieceza de Chișinău activează mai multe mișcări ecleziale: Mișcarea Focolarilor, Reînnoirea în Duh, Calea Neocatecumenală, Kolping Moldova, Întâlnirea Familiilor și Legio Mariae. De asemenea, s-a încercat inițierea activității Mișcării „Acțiunea Catolică”, dar procesul încă nu s-a încheiat.
 
Cu siguranță, mișcările reprezintă un dar al Duhului Sfânt, fără a fi în contradicție cu viața parohiei, ci fiind un sprijin al vieții pastorale. Membrii mișcărilor sunt aceiași credincioși care lucrează în parohie și trăiesc în mișcare o cale de credință și formare interioară.
 
Următoarea întâlnire a clerului este programată pentru luna mai, cu o prezentare a Pr. Gabriel Cochiorca pe tema: „Comunicarea prin predică”.

C. L.