Miercuri, pe data de 3 octombrie, la Chişinău, a avut loc şedinţa Comisiei Diecezane pentru Pastoraţia Socială la care au participat responsabili ai structurilor social-caritative care activează în Dieceza de Chişinău.

Unul dintre punctele prevăzute pe ordinea de zi, a fost iniţiativa Conferinţei Episcopilor din Europa (CCEE) privind crearea în fiecare biserică particulară, a unei Comisii ”Caritas in Veritate” care va fi implicată în realizarea a trei obiective principale: apărarea drepturilor şi justiţia socială, apărarea mediului şi întrebările ecologice, problemele migraţiei. În acest sens, va fi pregătit un proiect de concepţie care va fi transmis membrilor comisiei şi preoţilor din dieceză, pentru amendamente şi propuneri corespunzătoare.

Pentru perioada 2012-2013 comisia a precizat priorităţile în activităţile sale: finalizarea vizitelor în fiecare parohie, eventual cu participarea a câtorva membri, finalizarea propunerilor privind comisia diecezană ”Caritas in Veritate”, organizarea unui eveniment de caracter pastoral-informaţional privind activitatea socială a Bisericii noastre locale, preconizat pentru data de 5 decembrie, organizarea în luna februarie 2013 a unui trening/seminar practic privind eficacitatea managementului, evidenţei contabile şi altor chestiuni organizatorice în activitatea parohiilor şi altor instituţii diecezane, participarea la Zilele Sociale Europene care sunt preconizate pentru perioada 3-6 septembrie 2013 în Spania.

De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost prezentate informaţii privind lansarea activităţii în Republica Moldova a două asociaţii catolice din Italia – MCL şi ACLI. Este important de menţionat că ambele sunt partenerii Bisericii noastre de mai mulţi ani şi graţie unui parteneriat eficient, inclusiv cu Fundaţia Regina Pacis si Ambasada Italiei la Chişinău, s-a reuşit deschiderea oficiilor menţionate pentru oferirea diverselor consultări în domeniu migraţiei, muncii, sfera socială, familiei şi altor chestiuni similare.

Nu în ultimul rând, comisia a reiterat necesitatea de a organiza în perioada apropiată o întrevedere cu ministrul asistenţei sociale, familiei şi copilului pentru a prezenta activitatea socială, educaţională şi umanitară pe care Biserica Catolică o desfăşoară în R. Moldova.

diacon Edgar Vulpe