Joi, 30 august, la sediul Episcopiei a avut loc Întâlnirea Consiliului Pastoral Diecezan, eveniment convocat de Episcopul de Chişinău, mons. Anton Coşa, şi la care au fost invitaţi toţi preoţii şi persoanele consacrate care îşi desfăşoară activitatea în Dieceza de Chişinău, dar şi laici implicaţi în activitatea anumitor structuri din cadrul Curiei Diecezane şi Caritasului Diecezan. Potrivit Codului de Drept Canonic, Consiliul Pastoral este un organism diecezan care reuneşte an de an toţi preoţii, persoanele consacrate, eventual laicii implicaţi activ în pastoraţie, pentru a analiza împreună activitatea Diecezei, cu toate structurile sale, parohii şi instituţii social pastorale, în mod special.

 

Întâlnirea a început la orele 10.00, printr-un cuvânt de salut adresat participanţilor de către Preasfinţitul Anton, care a ţinut să precizeze de la bun început că de fiecare dată când se începe un nou an pastoral se poate începe anul cu un entuziasm creat de noutatea momentului dar apoi, uşor se poate cădea în obişnuinţă, ceea ce înseamnă că, nu este suficient să facem programe, sau să numim responsabili, dar este necesar să invocăm Duhul Sfânt şi să întreţinem focul aprins, cu momente de rugăciune şi reculegere periodică, menţinând un contact spiritual viu cu cei încredinţaţi.

 

„Programul nostru pastoral, (Caritas Christi urget nos n.r.), care mai este încă în curs de desfăşurare, a avut printre altele şi scopul de a trezi conştiinţa poporului că rugăciunea noastră adresată lui Dumnezeu, nu se opreşte doar la un mod mecanic de a pronunţa cuvinte ci ea se transferă şi pe planul reflecţiei spirituale, ajungând să devină pâine pe care o oferim săracilor. Aş vrea să aud experienţele voastre şi să simt bucuria ce abundă în sufletele voastre pentru toate roadele spirituale pe care le-aţi adus, prin puterea Duhului Sfânt care este în voi şi care ne susţine în munca noastră pastorală” a mai adăugat mons. Coşa, invitându-i pe cei prezenţi la dezbaterea temelor din agendă.

 

Membrii Comisiei pentru Pastorala Socială, (mons. Cesare Lodeserto, pr. Alfred Weiss şi dna Otilia Sârbu) au fost primii care au schiţat câteva din coordonatele anului pastoral aflat la final, cu plusurile şi minusurile sale, reafirmând intenţia Comisiei de a stimula prin noi strategii activitatea caritativă la nivelul parohiilor şi comunităţilor din Dieceză.

 

În intervenţiile avute ulterior, Mons. Benone Farcaş, paroh de Chişinău, pr. Daniel Meveş, paroh de Grigorovca şi pr. Andrei Dăscălaşu, paroh de Creţoaia au prezentat câteva aspecte concrete în procesul desfăşurării Anului Pastoral „Caritas Christi urget nos” în parohiile pe care le păstoresc, menţionând că virtutea Carităţii ca slujire socială trebuie să-şi aibă rădăcinile în Euharistie şi împărtăşirea spirituală a întâlnirii cu Dumnezeu, accentuând faptul că actul de caritate trebuie să plece din interiorul comunităţii şi din convingerea, posibilităţile şi efortul propriu şi nu să vină din exterior.

 

Printre cei care au mai luat cuvântul în cadrul întâlnirii au fost şi doi preoţi care se pregătesc să-şi încheie pentru o perioadă slujirea pastorală în Moldova. Este vorba de pr. franciscan Damian Alucăcesei, paroh de Râşcani şi Cupcini, care activează în Dieceza de Chişinău de 8 ani şi care se pregăteşte pentru o altă misiune pastorală în România, şi pr. Stanislav Obreja, vicar de Bălţi, care va pleca la Roma, pentru a începe un ciclu de studii post-universitare în domeniul Teologiei Dogmatice. Ambii au punctat câteva realităţi pastorale din parohiile în care au activat dar şi anumite perspective care se întrevăd vis-a-vis de procesul Noii Evanghelizări propusă de Sf. Părinte Papa în scrisoarea sa pentru Anul credinţei. Episcopul Anton le-a mulţumit şi i-a încurajat în noua misiune pe care o vor începe.

 

La sfârşitul întâlnirii, în vederea unei mai bune eficientizări a acestui eveniment, Preasfinţitul Anton a propus schimbarea datei sesiunii de vară a Consiliului Pastoral Diecezan pentru 2 iulie 2013, înaintea vacanţelor şi a perioadelor de odihnă. De asemenea, Episcopul de Chişinău a cerut tuturor parohilor prezentarea unui plan parohial propriu până la data de 13 octombrie (Maica Bunului Sfat, hramul Diecezei de Chişinău), despre modul în care se va desfăşura Anul Credinţei în parohiile Diecezei de Chişinău, precum şi organizarea unui plan catehetic specific. Întâlnirea s-a terminat cu rugăciunea Angelus şi o masă fraternă.