În atmosfera bucuriei Timpului Pascal și refăcând într-un anume sens atmosfera din Cenacol, de la Cina de taină, la 15 aprilie 2015, la Centrul „FIDES” din Chișinău, preoții Diecezei de Chișinău s-au adunat în jurul episcopului Anton Coșa, pentru o zi de reflecție asupra programului pastoral pentru anul 2015 și a vizitei pastorale în parohiile Episcopiei de Chișinău, încheiate duminica trecută.

Întâlnirea a început la ora 10.00, cum era și normal, cu rugăciunea Tatăl nostru și cu invocarea Duhului Sfânt. După rugăciune, adresându-se preoților prezenți, episcopul Anton i-a salutat, adresând un cuvânt de bun venit și domnului Salvatore Martinez, președintele Mișcării „Reînnoirea în Duh”, precum și celor doi însoțitori ai săi, Pr. Patrizio di Pinto, coordonatorul regional a Mișcării „Reînnoirea în Duh” și domnul Luigi Leoni, arhitect și proiectant în arta sacră.

Reflecțiile asupra programului pastoral al Diecezei de Chișinău pentru anul 2015 au fost propuse de Salvatore Martinez, care a menționat că programul pastoral este „fiul” exortației apostolice a Papei Francisc Evangelii gaudium, explicând în discursul său de ce l-a etichetat astfel. Au urmat apoi discuții pe marginea celor spuse de relator, introducerea acestor discuții fiind făcută de vicarul episcopal Mons. Cesare Lodeserto. Au luat cuvântul PS Anton Coșa, care a menționat că, în cadrul vizitelor pastorale efectuate începând cu luna noiembrie, a avut posibilitatea să cunoască la fața locului implementarea acestui program; Mons. Cesare Lodeserto, Pr. Jacek Puć, Pr. Ștefan Socaciu, Mons. Benone Farcaș. Luând cuvântul, PS Anton Coșa a prezentat și un alt aspect al reînnoirii de care se pot folosi preoții în munca lor pastorală, și anume a ieși în căutarea celor care au abandonat credința și Biserica și a merge în întâmpinarea lor acolo unde activează ei: fabrici, școli etc. După această intervenție a păstorului nostru, au mai luat cuvântul Pr. Marcin Januś și Pr. Daniel Medveș.

După prânz, începând cu ora 15.00, a început a doua parte a întâlnirii, dedicată vizitei pastorale în parohiile Episcopiei de Chișinău a episcopului Anton Coșa. Rezumatul vizitei a fost prezentat de Mons. Cesare Lodeserto, structurat în patru puncte: 1. s-a observat o comunitate eclezială în creștere; 2. s-a văzut o pastorală tot mai organizată; 3. contextul social-economic, politic și cultural al țării în schimbare; 4. exigențe noi din partea credincioșilor. Din aceste patru puncte au rezultat unele indicații ale episcopului către: preoți, care trebuie să se îngrijească de viața lor spirituală, de formarea lor permanentă și de un comportament conform vocației lor; parohie, care trebuie să dispună de instrumente pastorale adaptate unei pastorale tot mai eficiente; laicilor, care trebuie să se implice și să fie implicați tot mai responsabil în viața parohiei. La sfârșit, Mons. Cesare i-a mulțumit episcopului pentru disponibilitatea efectuării acestei vizite pastorale, iar PS Anton Coșa a vorbit cu bucurie despre ea ca o posibilitate unică de a fi tot mai aproape de turma pe care o păstorește. Un alt punct, neprevăzut pe ordinea de zi, a fost determinat de aniversarea, în 2018, a 25 de ani de la formarea primelor structuri ale Bisericii locale din Republica Moldova, episcopul instituind o comisie care să se ocupe de pregătirea acestei aniversări.

Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune condusă de domnul Salvatore Martinez, care, pornind de la Ps 103, a vorbit despre binecuvântare, îndemnându-i pe preoți să-și dăruiască unul altuia o binecuvântare.

Pr. Petru Ciobanu