Joi 28 februarie, a avut loc la Sediul Episcopiei de Chişinău Întâlnirea de primăvară a preoţilor din Dieceza de Chişinău, fiind prevazute pe ordinea de zi mai multe puncte de interes general pentru viaţa comunităţilor catolice din Dieceză. Întâlnirea a fost deschisă de Preasfinţitul Anton care i-a invitat pe toţi cei prezenţi la o reconsiderare a tuturor dimensiunilor vieţii de credinţă care se desfăşoară în parohiile din dieceză în acest an de credinţă, care trebuie să ne deschidă inimile la noutatea activă a mesajului la convertire pe care ni-l oferă Cristos Mântuitorul.

 

Pr. Klaus Kniffki a ţinut o conferinţă spirituală sacerdotală cu tema „Postul Mare în Anul Credinţei”, în care a punctat pe necesitatea fraternă de a ne descoperi şi susţine unii pe alţii în munca pastorală pe care o desfăşurăm, şi împreună, prin intermediul unei rugăciuni vii şi fervente care trebuie să susţină viaţa sacerdotală, să ofere cât mai dese ocazii credincioşilor pe care îi păstoresc, pentru a putea faţa lui Cristos în momentele de Adoraţie Euharistică.

 

A urmat momente vii de împărtăşire fraternă în ce priveşte realizarea Programului Pastoral în Anul Credinţei. Cei trei decani (Pr. Piotr Kuszman pentru Transnistria, Pr. Socaciu Stefan din Centru şi Pr. Jacek Puc din Nord), au propus câteva situaţii mai deosebite în care se desfăşoară munca pastorală şi acitivităţile misionare de cateheză şi caritate din cele trei decanate: o parohie cu rădăcini de credinţă adânci (Râbniţa), o misiune de primă Evanghelizare şi susţinere spirituală a unor comunităţi mici şi îndepărtate de Centrul parohial (Cahul şi Comrat) şi o Parohie tânără cu mari posibilităţi de dezvoltare (Râşcani). La sfârşitul acestui punct care s-a transformat chiar într-o discuţie deschisă, Preasfinţitul Anton a sintetizat într-un cuvânt mesajul acestui punct din program: întreaga Episcopie de Chişinău s-a aflat şi se află în continuare pe acest drum evanghelizator şi misionar.

 

În partea a doua a programului s-au regăsit aspecte care ţin de latura economică şi organizatorică a parohiilor, dar şi informaţiile furnizate de Comisia liturgică diecezană. Un moment particular de reflecţie l-a propus Mons. Benone Farcaş referitor la renunţarea Sf. Părinte la Scaunul Romei – provocări, comentarii rugăciuni. De asemenea, Directorul Caritas Moldova, Otilia Sârbu a făcut câteva precizări cu privire la posibilitatea închiderii unora dintre proiectele sociale dezvoltate în parohii şi eventuale soluţii.

La sfârşit a urmat un moment de rugăciune şi o masă fraternă.