„Preoții, constituiți prin hirotonire în starea preoțească, sunt toți uniți între ei printr-o strânsă fraternitate sacramentală, dar în mod deosebit ei formează o unică preoțime în dieceza pentru a cărei servire sunt numiți, sub ascultarea episcopului propriu” (Presbyterorum ordinis 8).

Realitatea vizibilă a acestei uniri sacerdotale este reprezentată și de întâlnirile periodice ale preoților unei dieceze în jurul episcopului, întâlniri care, în Episcopia de Chișinău, au devenit tradiționale. În toamna acestui an, o astfel de întâlnire s-a decis să se facă imediat înainte de exercițiile spirituale pentru preoți, moment de reculegere interioară și meditație, menit să-l întărească pe preot în chemarea și misiunea sa.

Întâlnirea de toamnă a preoților Diecezei de Chișinău a avut loc la 16 noiembrie, în incinta Centrului European de Educație „Ioan Paul al II-lea” – FIDES, cu începere de la ora 10.30. Veniți mai de departe sau mai de aproape, pe chipul fiecărui dintre cei aproximativ 25 de preoți participanți se putea citi bucuria de a se afla împreună, bucurie care lumina și chipul episcopului de Chișinău, PS Anton Coșa, care îi vedea adunați în jurul său pe preoții ai cărui părinte este.

La începutul întâlnirii, toți într-un glas s-au rugat Tatălui ceresc, adresându-i cele șapte cereri din rugăciunea Pater noster, iar pe Maria, Mater Boni Consilii au rugat-o ora pro nobis, după care a urmat reflecția spirituală a episcopului, axată pe identitatea preotului, misiunea sa și provocările din partea lumii la care este expus. Întrebarea la care a căutat păstorul diecezei să dea răspuns a fost: „De ce este important rolul preotului într-o societate care tinde să-l marginalizeze?” După reflecția episcopului a urmat prezentarea noului an pastoral, făcută de Mons. Cesare Lodeserto. Punctele importante ale prezentării sale au luat în considerație diversitatea caracteristică Diecezei de Chișinău (lingvistică, teritorială, educativă etc.), diversitate care își găsește unitatea în Cristos, în lumina Duhului Sfânt; programul pastoral; prietenia dintre preoți ca remediu al individualismului. O temă căreia i s-a atras o atenție deosebită a fost cea a Anului Milostivirii, proclamat de Papa Francisc și care urmează să înceapă în Biserica universală la 8 decembrie, prin deschiderea Porții Sfinte din Bazilica „Sfântul Petru” din Roma. Conform indicațiilor pontifului roman și deciziei episcopului, ușa fiecărei biserici va fi, pe parcursul întregului An al Milostivirii, poartă sfântă, în Dieceza de Chișinău urmând a fi deschise în ziua de 13 decembrie, în Duminica a III-a din Advent.

La ora 12.00 – în miezul zilei, pentru a manifesta centralitatea Euharistiei în viața fiecărui preot – în biserica „Sfântul Alois Scrosoppi” a fost celebrată sfânta Liturghie, prezidată de Mons. dr. Benone Farcaș, fost vicar general al Diecezei de Chișinău și paroh de „Providența Divină”, numit de la 1 septembrie 2015 rector al Seminarului mare din Iași. Sfânta Liturghie celebrată împreună cu PS Anton Coșa și preoții diecezei a fost pentru el o ocazie propice de a-și lua rămas bun de la confrații preoți alături de care a slujit Biserica din Republica Moldova mai bine de 20 de ani. În predica scurtă pe care a ținut-o după proclamarea Evangheliei, le-a mulțumit episcopului Anton și preoților pentru munca depusă împreună pentru binele spiritual al catolicilor din Dieceza de Chișinău și și-a cerut iertare pentru eventualele supărări sau neînțelegeri.

După momentele de împărtășire din timpul prânzului, întâlnirea a continuat începând cu ora 15.00, când au fost prezentate modalitățile de lucru în grupuri și tematicile care urmau să fie discutate de fiecare dintre cele patru grupuri conduse de câte un animator. Au fost propuse patru teme: 1) Identitatea preotului; 2) Papa Francisc; 3) Prietenia dintre preoți; 4) Parohia. Fiecare preot a fost îndemnat să se exprime deschis și sincer, indicând pentru fiecare temă o idee, o propunere și o concluzie. La sfârșitul lucrărilor pe grupuri, munca fiecăruia dintre acestea a fost vizibilă pe bilețelele completate de fiecare participant și adunate de animatori.

Sfârșitul întâlnirii a semnificat începutul exercițiilor spirituale, care, în acest an, sunt ținute de arhiepiscopul Petru Malciuk, episcop de Kiev-Jitomir, tema aleasă fiind Cartea profetului Iona.

Pr. Petru Ciobanu