Întăriți pe parcursul a patru zile cu meditațiile ținute de episcopul auxiliar de Lwow, Preasfințitul Eduard Kawa, preoții Diecezei de Chișinău chiar în ziua în care s-au încheiat exercițiile spirituale, s-au și apucat de muncă. Startul l-a dat întâlnirea de toamnă a preoților diecezei, întâlnire menită să dea orientare întregului an pastoral care va începe în Duminica I din Advent.

Întâlnirea a început cu o reflecție a PS Eduard, care, plecând de la un îndemn din Cartea Deuteronomului: Adu-ți aminte de tot drumul (2,2) a vorbit despre importanța memoriei trecutului, în contextul Anului Jubiliar al Bisericii noastre locale. După această scurtă reflecție, Preasfințitul Anton Coșa i-a mulțumit confratelui său din Ucraina pentru acele zile de har pe care le-a petrecut în mijlocul nostru.

După această parte spirituală, Preasfințitul Anton a făcut o scurtă introducere la ceea ce urmează să se discute, după care a dat citire decretului de numire a Pr. Vasili Cohanovschi în funcția de consilier pentru programul pastoral diecezan. În această nouă funcție, Pr. Vasili a și prezentat noul plan pastoral dedicat jubileului de 25 de ani de la înființarea primelor structuri ale Bisericii noastre locale. La sfârșitul prezentării au urmat unele discuții și întrebări cu privire la acest plan.

După o binemeritată pauză a început partea a doua a întâlnirii, dedicată consultărilor cu privire la alegerea decanilor de Centru, Nord și Transnistria și la alegerea membrilor Consiliului Prezbiteral. După încheierea scrutinului, Pr. Petru Ciobanu a prezentat agenda evenimentelor diecezane pentru anul 2018, fiind stabilite data și locul a ceea ce urmează să se întâmple în anul care urmează. După care, dra Elena Ajder, economul diecezei, a venit cu unele clarificări de ordin economic și financiar.

După prânz, a avut loc ședința Consiliului Prezbiteral, cu trei puncte pe ordinea de zi: rolul și soarta Academiei de Studii Teologice, Tribunalul diecezan și propunerea de a deschide în dieceza noastră Radio Maria.

Pr. Petru Ciobanu