Ca şi în primele două zile, avându-l drept însoţitor pe Duhul Sfânt, preoţii Diecezei de Chişinău, reuniţi în capitala Republicii Moldova, au continuat cursurile de formare propuse anul acesta de membri ai Mişcării „Reînnoirea în Duh”. Pilonii pe care se sprijinea întreaga zi l-a constituit programul spiritual, format din sfânta Liturghie, cu care începea ziua şi în timpul căreia Pr. Patrizio di Pinto le adresa celor prezenţi câte un cuvânt de învăţătură, menit să retrezească în fiecare ascultător gustul pentru cuvântul lui Dumnezeu proclamat în timpul liturghiei; din recitarea comună a Liturgiei Orelor, cu rugăciunea Laudelor, a Orei Medii şi a Vesperelor; din recitarea în comun a Coroniţei Divinei Îndurări; din rugăciunea personală a fiecărui preot, recules în faţa tabernacolului; din meditaţie.

Ziua a treia de formare – cea de miercuri – a început tradiţional cu sfânta Liturghie şi recitarea Laudelor, după care, începând cu ora 9.30, Pr. Patrizio a vorbit despre „Cum se dezvoltă un program pastoral parohial”, amintind despre importanţa unui astfel de instrument de lucru pentru fiecare parohie, dând, totodată, mărturie despre propria exprienţă de păstor în două parohii din Italia. După pauză, a urmat relatarea lui Luigi Leoni, arhitect şi proiectant în arta sacră, cu tema: „Mesajul pastoral al Sinodului despre familie”, în care a vorbit despre cum vede sinodul extraordinar din anul 2014 implicarea Bisericii în pastoraţia familiei.

După amiază, Mons. Cesare Lodeserto, vicar episcopal, a vorbit despre „Schimbări şi sfidări pastorale în Moldova”, subiect pe care l-a considerat necesar, întrucât este nevoie de a cunoaşte realităţile concrete în care sunt chemaţi preoţii să-şi îndeplinească misiunea. Seara, după cină, a avut loc o oră de adoraţie euharistică în stil „Reînnoirea în Duh”, în timpul căreia fiecare s-a rugat Prizonierului divin din sfânta Euharistie aşa cum îl inspira pe moment Duhul Sfânt.

Ziua a IV-a, cea de vineri, a fost şi ultima. Tema principală a zilei a fost prezentarea noului program-plan pastoral elaborat de Comisia catehetică. Prezentarea a fost făcută de Mons. Cesare Lodeserto, arhitectul, alături de PS Anton Coşa, a acestui program-plan, care indică principalele direcţii de acţiune şi muncă pastorală. La sfârşit, a luat cuvântul păstorul Diecezei de Chişinău, care i-a îndemnat pe preoţi, în special pe parohi, să analizeze bine documentul şi să caute a-l pune în practică, menţionând că a fost elaborat în concordanţă cu spiritul Papei Francisc care străbate de la un capăt la altul exortaţia „Evangelii gaudium”.

Folosindu-se de ocazie, preoţii prezenţi la întâlnire, l-au felicitat pe PS Anton Coşa cu apropiata aniversare, dorindu-i sănătate, curaj, binecuvântare şi ajutor de la Domnul şi de la sfânta Fecioară.