La 18 noiembrie 2014, în incinta Centrului European „Ioan Paul al II-lea”, a avut loc deschiderea întâlnirii de toamnă a preoților Diecezei de Chișinău, leit-motivul întâlnirii fiind începutul noului an pastoral cu tema: „Trimiși de Papa Francisc pentru o viață pastorală reînnoită în slujirea noii evanghelizări”.

Ziua întâi a întâlnirii a fost o zi de reculegere, menită să reîmprospăteze în sufletul fiecărui preot spiritul slujirii sacerdotale, care trebuie să anime întreaga activitate pastorală îndreptată spre gloria lui Dumnezeu și slujirea poporului credincios. Ziua de reculegere a început la ora 9.30 cu celebrarea Laudelor din cadrul Liturgiei Orelor, după care, la ora 10.00, a urmat meditația cu tema „Duhul Sfânt în viața preotului”, ținută de părintele Patrizio di Pinto, coordonatorul regional a Mișcării „Reînnoirea în Duhul Sfânt”. Relatorul a amintit un fapt bine cunoscut oricărui preot, și anume că întreaga viață sacerdotală se află, și așa trebuie să fie, sub suflul Duhului Sfânt, sufletul și viața Bisericii. Și pentru că orice zi de reculegere, pentru a aduce roade în sufletul fiecăruia, trebuie petrecută în compania lui Isus, prezent în mijlocul nostru și prin semnul vizibil al pâinii, de la ora 11.00 până la ora 13.00 a urmat adorarea Preasfântului Sacrament, cu posibilitatea Spovezii. După amiază, la ora 15.30, a urmat a doua parte a zilei de reculegere, începută cu recitarea Orei Medii, urmată de conferința-mărturie a doamnei Carmela Romano, delegată naționala a aceleași mișcări ecleziale pentru metodologia evanghelizării, conferință cu tema „Duhul Sfânt ca experiență a unității poporului lui Dumnezeu”. Ziua s-a încheiat la ora 18.30, prin celebrarea sfintei Liturghii și rugăciunea Vesperelor, prezidate de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Cu bateriile sufletului umplute de meditațiile din ziua de marți, miercuri, 19 noiembrie 2014, preoții diecezei noastre au participat la o primă zi de formare, în care s-a pus accent asupra muncii pastorale din parohii. După rugăciunea Laudelor și a sfintei Liturghii, celebrate începând cu ora 7.30, a urmat o conferință susținută de doamna Carmela Romano. Plecând de la cel mai recent document magisterial pontifical, exortația „Evangelii gaudium”, conferențiara, cu studii în teologia dogmatică și pastorală, a punctat principalele indicații pastorale pe care Papa Francisc le oferă fiecărui preot în documentul amintit. Mărturia ei este cu atât mai importantă, cu cât vine din partea unui destinatar al muncii pastorale desfășurate de preot. Partea a doua a dimineții a fost dedicată căutării, pe grupuri decanale, a răspunsurilor la o serie de întrebări referitoare la viața și slujirea preoțească incluse într-un chestionar, răspunsuri care au fost analizate în după-amiaza zilei. După celebrarea Orei Medii, a urmat conferința părintelui Patrizio di Pinto dedicată uneia dintre temele des amintite în discursurile Papei Francisc, și anume, aceea a convertirii pastorale. La ora 18.30 a urmat recitarea Vesperelor, pentru ca, la agapa frățească de seară, să fie împărtășite impresiile zilei.

Urmează alte două zile de foc – adică sub călăuzirea Duhului Sfânt –, în care preoții participanți la întâlnire vor analiza noul program pastoral elaborat de Comisia catehetică.

Îi mulțumim Domnului pentru toate bucuriile, harurile și binecuvântările, dar mai ales pentru Duhul său, pe care necontenit le revarsă, prin Fiul tău, asupra noastră, fiii săi!

Pr. Vasili Cohanovschi