Joi, 22 noiembrie, la sediul Episcopiei a avut loc întâlnirea de toamnă a preoţilor, în cadrul căreia a fost a fost dată Scrisoarea Pastorală pentru iniţierea programului pastoral dedicat Anului Credinţei, «Cred într-unul Dumnezeu…» de către Episcopul de Chişinău, Preasfinţitul Anton Coşa. Pe ordinea de zi a întâlnirii au mai figurat momente de comuniune sacerdotală privind programele pastorale parohiale cu privire la Anul Credinţei, alegerea noii componenţe a Consiliului Prezbiteral, consultări în ce priveşte instituirea celor 3 decanate şi numirea decanilor, precum şi alte chestiuni de ordin administrativ, economic şi disciplinar.

 

Încă de la începutul Scrisorii Pastorale pentru iniţierea programului pastoral, Preasfinţitul Anton a accentuat că Anul Credinţei nu este doar un an aniversar ci un itinerariu de credinţă pentru întreaga Biserică, şi nici nu este exclusiv ceva nou, dar continuă eforturi începute mai înainte. Anul Credinţei se doreşte un răspuns în cheie creştină la criza pe care o trăim astăzi, luând în considerare obiectivele acestui an conform intenţiei sf. Părinte.

 

În continuare, Episcopul de Chişinău a ţinut să explice semnificaţia titlului dat scrisorii sale pastorale (Cred într-unul Dumnezeu...) ca un imperativ absolut care trebuie să stea în faţa oricărei iniţiative pastorale din acest an: acela de a re-fundamenta nivelul de credinţă al Poporului lui Dumnezeu din Dieceza de Chişinău. În acest sens, punctul de plecare trebuie să fie asentimentul nostru liber faţă de tot adevărul pe care l-a revelat Dumnezeu, ca o adeziune personală la Dumnezeu după cum spunea sf. Pavel, "Ştiu în cine mi-am pus credinţa" (2 Tim 1, 12).

 

În a treia parte a Scrisorii, „Pe drumurile credinţei” Episcopul de Chişinău a consemnat diverse planuri, acţiuni, iniţiative pastorale, menţionând totodată că „acest program pastoral dedicat ”anului credinţei” nu este orientat în mod deosebit spre ”exterior”, spre marea masă a persoanelor dezorientate de criza de valori spirituale din societatea noastră, cât mai ales spre ”interior”, adică spre aceia dintre noi înşine, care considerându-se membrii ai Bisericii Catolice, din diferite motive, au rămas la un nivel de ”începători” în trăirea credinţei”. Au fost prezentate câteva coordonate ale unui plan diecezan de trăire a Anului Credinţei, dar şi elemente extrase din programele pastorale parohiale centralizate până acum.

 

Unul dintre punctele importante ale Scrisorii Pastorale a evidenţiat posibilitatea indulgenţei plenare a „anului credinţei” în dieceza noastră, conform Decretului Penitenţeriei Apostolice. Astfel, se precizează că în dieceza de Chişinău, în afară de Catedrala Providenţa divină, este posibil de primit indulgenţa plenară vizitând şi Biserica parohială Ss. Arhangheli din Bălţi, pentru decanatul de nord, iar pentru decanatul de Transnistria vizitând Biserica parohială Sf. Iosif din Rîbniţa; de asemenea în fiecare biserică sau capelă sfinţită cu ocazia anumitor sărbători, expres precizate.

 

După prezentarea Scrisorii Pastorale „Cred într-unul Dumnezeu...” de către Preasfinţitul Anton, a urmat alegerea Consiliului Prezbiteral, fiind aleşi pr. Piotr Kuszman de către preoţii având mai mult de 10 ani de preoţie, Pr. Mihai Bălan, de către preoţii sub 10 ani de preoţie, pr. Klaus Kniffki de către preoţii călugări şi pr. Ruslan Pogrebnoi de către preoţii autohtoni. Lor li se vor adăuga 3 preoţi numiţi de episcop, şi mons. Benone Farcaş în virtutea oficiului.

 

Al treilea moment al Întâlnirii, moderat de mons. Benone Farcaş, vicar general, a fost rezervat unor precizări asupra semnificaţiei canonice a decanatelor şi a datoriilor decanilor, în perspectiva instituirii a trei decanate în Dieceza de Chişinău. În acest sens a avut loc şi o consultare a corpului prezbiteral în privinţa candidaturilor la funcţia de decan, ei fiind numiţi ulterior de către Episcop.

 

Întâlnirea de toamnă a preoţilor a luat sfârşit cu un moment de comuniune fraternă în cadrul căruia Preasfinţitul Anton şi-a aniversat ziua de naştere împreună cu preoţii săi.