În ziua în care Biserica universală îl sărbătorește pe sfântul evanghelist Marcu, la Stăuceni, sub un soare ce zâmbea blând pe cer, răspândind căldura sa dătătoare de viață, s-a desfășurat Întâlnirea Diecezană a Tineretului, care a adunat, din toate parohiile Diecezei de Chișinău, peste 100 de tineri, numiți de sfântul Ioan Paul al II-lea, cel care a inițiat întâlnirile tinerilor la nivel mondial, „speranța mea, speranța Bisericii”.

Ce i-a adunat pe acești tineri în această zi? Răspunsul este: ISUS! Isus, căruia au venit să-i ofere tinerețea lor, energia lor, bucuria, dar și tristețile lor. Acel Isus, căruia toți tinerii veniți la Stăuceni i-au spus: „Tu, Doamne, ești Păstorul nostru cel bun!”

Întâlnirea a început cu primirea călduroasă a oaspeților și cu înregistrarea lor, începând cu ora 9.30, după care, la ora 10.00, în biserica parohială, cu hramul „Preasfânta Inimă a lui Isus”, aceștia au fost salutați de Pr. Marcin Januś, responsabilul diecezan pentru pastorația tineretului, și de PS Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău. Și întrucât urma, conform programului stabilit, lectio divina, Pr. Ruslan Pogrebnîi a făcut o scurtă introducere despre ce este și ce se vrea a fi această devoțiune. Meditarea cuvântului lui Dumnezeu ce urma să fie proclamat la sfânta Liturghie și în Duminica a IV-a din Timpul Pascal a început la ora 10.30, pe grupuri. Lectio divina, pentru mulți tineri o noutate, a fost, totodată, pentru ei, o modalitate deosebită de a se apropia de această „miere” divină cuprinsă în Sfânta Scriptură, mulți tineri fiind entuziasmați de acest mod de apropiere, citire, meditare și expunere a cuvântului lui Dumnezeu.

După ce s-a încheiat lectio divina, adunați în biserică, toți cei prezenți – tineri, credincioși adulți și multe persoane consacrate – au început să se pregătească spiritual pentru centrul acestei întâlniri, și anume sfânta Liturghie, prin care li s-a oferit posibilitatea să se apropie și mai mult de Bunul Păstor, care nu doar că-și cunoaște și-și iubește turma, ci o și hrănește, cu trupul său.

Sfânta Liturghie a început la miezul zilei, în sunetele minunate ale imnului Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia din 2016, „Fericiți cei milostivi”, a fost prezidată de PS Anton Coșa și s-a bucurat de prezența a mulți preoți veniți din toate parohiile diecezei noastre. În cuvântul de învățătură adresat tinerilor, pornind de la Evanghelia despre Bunul Păstor, episcopul i-a îndemnat pe preoți să iasă în căutarea oiței, mai ales a celei tinere. La sfârșitul Jertfei sfinte, episcopul a binecuvântat crucile-pandantiv, pe care apoi le-a pus la gâtul fiecărui participant.

Întăriți cu „pâine venită din cer”, după sfânta Liturghie fiecare și-a întărit și trupul cu un prânz gustos oferit de gazde, după care, toți, în școala din localitate, s-au adunat pentru o masă rotundă, la care fiecare congregație călugărească – ne aflăm în Anul Vieții Consacrate – și-a expus istoria, carisma și domeniile principale de activitate – și ca o dorință de a-i atrage pe unii dintre cei prezenți în această viață închinată Domnului în curăție, sărăcie și ascultare. Odată terminată masa rotundă, o parohie din cele trei decanate ale diecezei a prezentat câte un număr artistic, venit să ridice și mai mult buna dispoziție ce trebuie să caracterizeze astfel de întâlniri. Astfel, din partea Decanatului de Transnistria au evoluat tinerii din parohiile de Râbnița și Tiraspol, cu câteva momente umoristice; din partea Decanatului de Centru s-au prezentat tinerii din Parohia „Providența Divină” din Chișinău, cu o sonorizare plină de sens a unui fragment din filmul „O noapte la muzeu” și cu un cântec dedicat mamei, interpretat la chitară de unul dintre tineri. Tot cu o scenetă au venit în fața celor prezenți și tinerii din parohia Bălți, ca reprezentanți ai Decanatului de Nord. Emoționante au fost momentele artistice prezentate de copiii de la „Concordia”, care, în pofida vicisitudinilor vieții, au știut să aducă o rază de bucurie pe chipurile tinerilor, persoanelor consacrate, preoților și a episcopului prezenți în sala de festivități a școlii din Stăuceni.

Întorși în biserica parohială, episcopul Anton le-a mulțumit tinerilor pentru că au venit la această întâlnire, le-a mulțumit pr. Roman Czajka, parohul de Stăuceni, și tinerilor din localitate, pentru organizarea acestei întâlniri, iar la sfârșit a anunțat vestea așteptată de mulți: parohia care va găzdui în 2016 Întâlnirea Diecezană a Tinerilor. Alegerea a căzut pe Parohia „Sfânta Marta” din Slobozia Rașcov.

Orice început are și un sfârșit. L-a avut și această întâlnire a tinerilor între ei și a lor cu Isus, prezent în fiecare dintre ei. Îi mulțumim lui, „Păstorul celor bune care ne conduce la ape de odihnă” pentru bucuria acestei zile, bucurie care se putea citi pe chipul fiecărui participant.

Pr. Petru Ciobanu