În perioada 25-28 februarie, 2019, la Mănăstirea Carmelitană din Ciofliceni se desfășoară „Întâlnirea Națională a Directorilor Diecezani, OMP - Sesiunea de Primăvară”. Tema principală a întâlnirii se referă la Luna Misionară Extraordinară, Octombrie 2019, sub motto-ul „Botezați și trimiși. Biserica lui Cristos în misiune”.

Papa Francisc a anunţat celebrarea Lunii Misionare Extraordinare în cadrul rugăciunii Angelus, din 22 octombrie 2017, cu ocazia centenarului promulgării scrisorii apostolice „Maximum illud”, a papei Benedict al XV-lea.

Motivul convocării Lunii Misionare Extraordinare, Octombrie 2019 se concretizează în trezirea unei tot mai vii conştiinţe misionare în rândul popoarelor şi însufleţirea, cu spirit misionar, a vieţii şi a pastoraţiei.

În vederea Lunii Misionare Extraordinare a fost creat site-ul www.October2019.va s-a redactat Ghidul care prezintă dimensiunile spirituale indicate de Papa Francisc: întâlnirea personală cu Isus Cristos, viu în Biserică; mărturia sfinţilor şi a martirilor misiunii şi formarea catehetică în spiritul misiunii şi al carităţii.

În cadrul întâlnirii sunt analizate aspectele organizatorice în vederea pregătirii și promovării LME și găsirea unor soluții practice la problemele actuale pe care le are de înfruntat aspectul misionar.

1. Prezentarea evenimentelor premergătoare LME care au adus în atenția Sf. Părinte necesitatea de a redefini spiritul misionar al Bisericii.
2.Scrisoarea Papei Francisc și cele ale Card. Fernando Filoni, Prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor,  cu privire la pregătirea LME, adresate episcopilor, insituțiilor religioase, congregațiilor, seminariilor și asociațiilor laice.
3. Centenarul Scrisorii Apostolice "Maximum Illud", a Papei Benedict al XV lea și autenticitatea catacterului misionar propus în contextul actual.
4.Prezentarea site-ului www.October2019.va și a ghidului LME, Octombrie 2019, repere pentru o pregătire cât mai eficientă a LME.
5.Prezentarea celor patru dimensiuni (rugăciunea, slujirea, cooperarea, caritatea) propuse de Papa Francisc ca reper pentru redescoperirea zelului misionar.
6.Copilăria Misionară. Înființare, propuneri și perspective.
7.Prezentarea celor patru Opere Misionare Pontificale și fondatorii lor. -
8.Martorii și sfinții martiri ai misiunii—modele inspiraționale de trăire a spiritului misionar.
9.A fi missio ad gentes în contextul actual.
10.Importanța mijloacelor de comunicare în animarea și formarea misionară.
11.Cooperarea dintre biserici și importanța caracterului ecumenic.
12.Propuneri de activități cu caracter misionar universal, în bisericile locale.
13.Statistici și proiecte ale OMP.

Cu această ocazie s-a distribuit o parte din materialele de promovare pentru LME, Octombrie 2019.

Următoarea întâlnire a Directorilor Diecezani OMP va avea loc la Cluj, în perioada 16-18 septembrie 2019.

 

Pr. Eugen Blaj,
Director Național al OMP din România