Ceața și vremea friguroasă n-au putut să împiedice bucuria întâlnirii dintre cele 15 persoane consacrate din congregațiile călugărești – masculine și feminine – Decanatele de Centru și Nord, care au participat la Ziua Vieții Consacrate, organizată la Orhei, la 2 februarie 2019.

După cuvintele frumoase de bun venit ale Preasfințitului Anton Coșa, care a binevoit să fie prezent la toată întâlnirea, și ale Pr. Vivian Furtado (paroh-gazdă și responsabilul pentru coordonarea Vieții Consacrate în Decanatul de Centru), participanții au fost invitați la o meditație sub îndrumarea vicarului general al Diecezei, Mons. Cesare Lodeserto, care a oferit diverse provocări pe tema echilibrului delicat dintre primatul lui Dumnezeu (viață de rugăciune, relație profundă cu Dumnezeu, secretul fundamental al vitalității unei persoane consacrate și a unei comunități călugărești) și profeția mărturii (viața activă în urmarea lui Cristos, disponibilitatea supusă față de Duhul Sfânt, dăruirea și slujirea în Biserică și în lumea întreagă). Întrebarea „cum este trăit concret acest echilibru în această realitate eclezială din Republică Moldova care este dieceză noastră?” a fost provocarea principală care a stârnit o intensă reflecție personală.

A urmat un scurt timp de tăcere și apoi un moment deosebit și plăcut de comuniune și de împărtășire, precum l-a definit însuși Preasfințitul Anton Coșa, în care mulți au lăsat să curgă, cu multă deschidere și naturalețe, mărturiile lor despre experiența de viață consacrată, care arată lucrarea lui Dumnezeu în diferite persoane, comunități sau congregații. O notă comună care a reieșit din toate intervențiile a fost mulțumirea și bucuria de a lucra în continuare pe aceste meleaguri moldovenești, de a spune un „da” mereu reînnoit, cu conștiința de a îndeplini astfel voința lui Dumnezeu. Atmosfera acestei împărtășiri a fost atât de plăcută, încât organizatorii au hotărât să-i acorde mai mult timp decât cel prevăzut inițial.

Imediat după aceea a fost celebrată sfântă Liturghie a „Prezentării la Templu a Domnului”, precedată de procesiunea solemnă, când toți călugării și călugărițele, cu lumânările aprinse, și-au făcut intrarea în biserică. Printre îndemnurile sale la predică, Preasfințitul Anton Coșa a insistat iar pe tema echilibrului între viață de rugăciune și viață de slujire, folosindu-se de afirmațiile sfinților Tereza din Calcutta (Fără Dumnezeu, am fi prea săraci pentru a-i ajuta pe cei săraci) și Vincențiu de Paul (Nu trebuie să credeți că ați greșit dacă pentru slujirea săracilor ați lăsat rugăciunea). Aceste afirmații, aparent contradictorii, provoacă însă o adâncire în unicul Spirit al iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui!

După predică, persoanele consacrate au reînnoit profesiunea lor călugărească, ținând în mână lumânarea aprinsă, semn al luminii lui Cristos, o lumină mereu de primit și de dăruit în continuare.

Sr. Florența Jitaru a luat cuvântul la sfârșitul celebrării spre a exprima bucuria tuturor pentru o astfel de întâlnire și pentru a-i mulțumi Preasfințitului Anton pentru apropierea demonstrată și frumoasa predică, monseniorului Cesare pentru prețioasa meditație, celor prezenți pentru participarea lor activă și deschisă, iar în final părintelui Vivian pentru călduroasa ospitalitate.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească, în care s-a continuat aceea atmosferă cordială construită anterior, care trebuie continuată și la întâlnirile următoare.

Pr. Tiziano Baracco SDB