Luni, 3 martie la sediul Episcopiei de Chişinău a avut loc întâlnirea semestrială a preoţilor care activează în dieceză.

 

Programul acestei întâlniri a început cu o reflexie pentru Postul Mare, ţinută de Păstorul Diecezei.

 

„Iubiţi confraţi, în acest timp al Postului Mare prima şi cea mai importantă preocupare a noastră să fie aceea de a oferi celor care trăiesc în mizeria materială, morală şi spirituală mesajul evanghelic, care se rezumă în vestirea iubirii Tatălui milostiv, gata să îmbrăţişeze în Cristos fiecare persoană. Vom putea face asta în măsura în care vom fi conformaţi lui Cristos, care s-a făcut sărac şi ne-a îmbogăţit cu sărăcia sa. Postul Mare este un timp potrivit pentru despuiere; şi ne va face bine să ne întrebăm de care lucruri putem să ne privăm cu scopul de a ajuta şi a îmbogăţi pe alţii cu sărăcia noastră. Să nu uităm că adevărata sărăcie doare: n-ar fi valabilă o despuiere fără această dimensiune penitenţială. Nu am încredere în pomana care nu costă şi care nu doare” a accentuat mons. Coşa în conferinţa sa.

 

A urmat o expunere a modului în care ar trebui, sau a fost deja implementat noul program pastoral diecezan în fiecare parohie din Dieceză, moderatorul acestui punct de pe ordinea de zi, mons. Lodeserto, vicar episcopal, apreciind un plus de aspecte pozitive. Tot Lodeserto este relatorul şi coordonatorul vizitei pastorale 2014, a Episcopului de Chişinău în fiecare comunitate parohială. În termeni precişi, au fost trasate coordonatele preparatorii ale acestui eveniment care se va desfăşura în perioada mai 2014 – Paşte 2015.

 

Economul diecezan, diacon Edgar Vulpe a subliniat în relatarea sa câteva accente etice care trebuie să se regăsească în comunicarea dintre diferitele instituţii diecezane sau externe, şi a punctat aspecte care ţin de activitatea administrativă, financiar-contabilă şi implementarea proiectelor social-religioase.

 

Unul dintre punctele interesante de pe ordinea de zi a fost cel moderat de mons. Benone Farcaş, vicar general în care au fost fixată agenda evenimentelor care se vor desfăşura pe plan diecezan în 2014 dintre care remarcăm:

 

Ziua diecezană a Tineretului, 3 mai, la Chişinău şi Ziua diecezană a Copiilor, 31 mai, la Rîbniţa;

Week-end pentru familii, (Reînnoirea în Duhul Sfânt) -, 7-8 martie , Exerciţii spirituale pentru laici;

Conferinţele dl Salvatore Martinez (coordonator RNS) la Rîbniţa, Chişinău şi Bălţi;

Hirotonirea Pr. Petru Ciobanu în Joia Mare, în Catedrala din Chişinău;

Exerciţii spirituale pentru laici, 6-10 mai, Rîbniţa, 13-17 mai, Chişinău.

Primirea Crucii Zilei Mondiale a Tineretului în Dieceza noastră, în perioada 5-14 octombrie şi altele.

 

Întâlnirea de primăvară a preoţilor din Dieceza de Chişinău s-a terminat cu un moment de rugăciune şi binecuvântarea reşedinţei episcopale, precum şi un moment de comuniune fraternă.