În viziunea Bisericii, Şcoala şi Universitatea au fost terenuri optime de instruire, educaţie şi pastoraţie în vederea formării integrale a persoanei umane. Şi astăzi ele constituie o investiţie importantă atât pentru prezent cât şi pentru viitor.
Oficiul pentru pastorala universitară, a organizat la Roma o întâlnire a studenţilor universitari din toată Europa pe perioada 27 aprilie 2012 – 2 mai 2012. Gazda studenţilor pe toată perioada a fost Universitatea din Roma, Tor Vergata. Această întâlnire a avut ca temă: „Slujirea campusului universitar în serviciul noii evanghelizări”. De câţiva ani Europa se află într-o răscruce de probleme morale, economice, sociale etc, care necesită analize serioase din partea tuturor categoriilor de persoane. Biserica cheamă pe toţi la o revizuire a conştiinţei şi la o reînnoire a credinţei. În acest sens Ea îndreaptă o privire aparte spre universităţi unde studenţii, o categorie de persoane tinere pe care Cristos „îi priveşte şi îndrăgeşte” (Cfr. Mc 10,21), să devină purtătorii valorilor creştine care au format Europa de azi şi conţin răspuns la întrebările care se ridică.
În cadrul dezbaterilor celor aproximativ 400 de studenţi europeni, a ieşit încă o dată în evidenţă faptul că tinerii pot fi şi sunt o valoare care trebuie integrată în proiectele care vizează ieşire din criză.
Pentru prima oară anul acesta au participat şi tineri din dieceza de Chişinău. În urma impresiilor, experienţei care i-a copleşit numărul mic de participanţi, patru la număr, constituie „un pas mic, dar pentru un viitor mare”.
Toţi studenţii au participat duminică 29 aprilie la sfânta Liturghie din Basilica sf. Petru, în timpul căreia u fost hirotoniţi întru preoţie nouă tineri proveniţi din dieceza de Roma. Întâlnirea s-a încheiat luni 30 aprilie cu o seară de veghe la poalele Crucii de la Tor Vergata, ridicată cu ocazia JMJ 2000, veghe care a comemorat un an de la beatificarea lui Ioan Paul II, un părinte neobosit al studenţilor şi universitarilor.
Pr. Ştefan Socaciu