În perioada 23-27 octombrie, Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) a organizat în Odesa (Ucraina) întâlnirea „Black Sea Agora”, cu participarea tinerilor și responsabililor Acțiunii Catolice din țările limitrofe Mării Negre: Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Aceste țări au în comun aceleași situații: catolicii sunt minoritari, se află după căderea uniunii sovietice sau comunismului, prezența sărăciei, migrația.

Scopul întâlnirii este de a găsi căi comune în a-l face cunoscut pe Cristos tinerilor și de a-i implica pe tineri, mai activ, în viața Bisericii și a comunității. Tema întâlnirii este documentul post sinodal Christus vivit. Subiectele discutate sunt despre acest document: cum este primit, implementat în rândul tinerilor din țările participante.

Republica Moldova e prezentă la această întâlnire printr-o delegație formată din Pr. Mihai Balan, responsabil al Acțiunii Catolice în Republica Moldova, însoțit de două tinere din dieceză: Eva Paian și Anastasia Mironova. Acțiunea catolică este prezentă în Moldova de ani buni, și există un interes mare pentru această mișcare, care este foarte dezvoltată în alte țări europene.

Pr. Mihai Balan