În perioada 6-8 martie 2017, în cele trei decanate – de Transnistria, de Nord și de Centru – ale Diecezei de Chișinău au avut loc deja tradiționalele întâlniri decanale cu Pr. Patrizio del Pinto din cadrul Mișcării „Reînnoirea în Duh”, însoțit, anul acesta, de un alt preot al aceleeași mișcări, Pr. Emmanuele. La întâlnirile din cele trei decanate a participat, zi de zi, și păstorul diecezei noastre, Preasfințitul Anton Coșa, la invitația căruia a și fost prezent în mijlocul nostru Pr. Patrizio. Tema reflecțiilor și dialogul dintre preoți în toate cele trei decanate s-a axat, în mod prioritar, pe programul pastoral diecezan 2017, fiind evidențiate atât substratul spiritual profund al său de la care trebuie de pornit, cât și anumite aspecte specifice în implementarea lui în spațiul concret al parohiilor noastre.

Prima întâlnire a avut loc luni, 6 martie, la Râbnița, în Decanatul de Transnistria, cu o meditație ținută preoților și surorilor despre punctul 4 al programului pastoral diecezan, și anume comuniunea în și între comunități, subliniind că izvorul acestei comuniuni trebuie aflat în Cristos înviat, cu care trebuie să se întâlnească orice creștin dacă dorește să fie credibil. După meditație, episcopul s-a întreținut cu preoții decanatului. Spre amurg, la ora 16.30, a avut loc un moment de rugăciune în stilul mișcării „Reînnoirea în Duh”, urmat de sfânta Liturghie, în cadrul căreia oaspetele a subliniat importanța postului. Sfânta Liturghie a fost urmată de adorația euharistică cu rugăciuni de eliberare și însănătoșire.

A doua zi, marți, 7 martie, a fost rândul Decanatului de Nord să guste bucuria întâlnirii cu Pr. Patrizio. Programul întâlnirii a fost în mare parte același ca la Râbnița, la fel ca și tema meditației: comuniunea și întâlnirea cu Isus înviat. Seara, la ora 17.00, a început programul de spovezi, urmat, începând cu ora 18.00, de sfânta Liturghie, cuvântul de învățătură axându-se pe importanța rugăciunii. La fel ca și la Râbnița, a urmat adorația euharistică cu același tip de rugăciuni.

La 8 martie, miercuri, întâlnirea a avut loc și în Decanatul de Centru, în Parohia „Providența Divină”. Ca și în zilele precedente, la început a avut loc meditația ținută pe aceeași temă preoților și surorilor din decanat, urmată de împărtășirea experiențelor spirituale ale ascultătorilor. După-amiază, începând cu ora 15.30, Pr. Patrizio s-a întâlnit cu membrii din Chișinău ai mișcării, iar de la ora 16.30 și enoriașii din decanat au avut posibilitatea să asculte meditația oaspetelui. La final, toți cei prezenți au fost invitați în catedrală, pentru rugăciunea de încheiere a adorației euharistice, iar începând cu ora 18.00 au participat și la sfânta Liturghie, celebrată de Preasfințitul Anton. La predică, Pr. Patrizio a adus un prinos de recunoștință femeilor, vorbind apoi, referindu-se la lecturile zilei, la marele semn pe care ni l-a dat Dumnezeu ca să credem în el: învierea lui Isus.

Pr. Vasili Cohanovschi