În săptămâna care tocmai se încheie, timp de trei zile, în cele trei decanate ale Diecezei de Chișinău – Nord, Centru și Transnistria –, au avut loc întâlniri ale preoților și credincioșilor cu președintele Mișcării „Reînnoirea în Duh”, dl Salvatore Martinez, și cu Pr. Patrizio del Pinto, preot al acestei mișcări, dedicate Anului Jubiliar al Milostivirii.

Prima întâlnire a avut loc luni, 7 martie, în Parohia „Sfinții Arhangheli” din orașul Bălți, adunându-i aici, în jurul episcopului nostru, Preasfințitul Anton Coșa, pe preoții Decanatului de Nord. Întâlnirea a început la ora 10.30, cu conferința sa dlui Salvatore Martinez, care a vorbit despre bucuria milostivirii și despre ce înseamnă a fi milostiv, răspunzând că „a fi milostiv înseamnă a avea inima lui Dumnezeu”. În partea a doua a întâlnirii, Pr. Patrizio a vorbit despre păcat și cum acesta schimonosește frumusețea pe care Dumnezeu a pus-o în om. Imediat după întâlnire, întregul grup a fost în vizită la Spitalul de Psihiatrie din Bălți, ca „loc al milostivirii”, acolo unde se poate „atinge cu degetul” suferința umană, pe care noi, ucenicii lui Cristos, suntem chemați să o alinăm. Vizitând rând pe rând saloanele bolnavilor, episcopul, preoții și Salvatore s-au rugat cu și pentru bolnavii din acest spital, mulți dintre ei primind, ca amintire a acestei vizite, câte un cadou.

La ora 15.30 a început întâlnirea cu grupul de rugăciune „Reînnoirea în Duh” al Parohiei Bălți și cu întreaga comunitate. Mai întâi cei prezenți s-au rugat în stil „Rinnovamento”, preamărindu-l pe Dumnezeu pentru milostivirea sa, după care au urmat două conferințe, ținute de cei doi oaspeți: dl Martinez a accentuat importanța rugăciunii făcută cu bucurie, în mod fidel și permanent, iar Pr. Patrizio, pornind de la relatarea episodului cu femeia adulteră din cap. 8 al Evangheliei după sfântul Ioan, a vorbit despre iertare. Punctul culminant al întâlnirii l-a reprezentat sfânta Liturghie, prezidată de PS Anton Coșa, moment de întâlnire cu milostivirea divină, coborâtă pe altarele noastre.

Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească, la care a fost invitată întreaga comunitate, ocazie de dialog cu oaspeții, care, în amintirea acestei întâlniri și ca aducere amintire perpetuă a îndurării divine, le-au oferit celor prezenți câte un mic cadou.

În Decanatul de Centru, întâlnirea cu dl Salvatore Martinez și Pr. Patrizio del Pinto a avut loc miercuri, 9 martie, în Parohia „Providența Divină”, unde s-au adunat aproape toți preoții decanatului. Ca și în precedență, programul a început la ora 10.30, cu două conferințe ținute de cei doi oaspeți, tematica acestora fiind aceeași ca la Bălți: milostivirea și iertarea. Ca „loc al milostivirii” a fost ales Centrul Mamei și Copilului din capitala Republicii Moldova, Secția Neurochirurgie, reparată cu sprijinul financiar și susținută spiritual de către Mișcarea „Reînnoirea în Duh”. Durerea în fața suferinței umane a fost cu atât mai mult resimțită cu cât era vorba despre copii – preferații lui Cristos –, unii dintre ei chiar și abandonați. Episcopul, preoții, dl. Salvatore, pe lângă rugăciunile asupra copiilor, au discutat cu acești copii sau cu mamele lor, încurajându-i și îndemnându-i să se încreadă mereu în puterea milostivirii Tatălui ceresc.

După vizita la acest „loc al milostivirii”, începând cu ora 15.30, în sala mare a casei parohiale a avut loc întâlnirea cu comunitatea și cu membrii unor instituții de caritate diecezane, tema aleasă de Salvatore fiind milostivirea ca punere în practică a poruncii iubirii, punctul central fiind textul din cap. 25 al Evangheliei după sfântul Matei, iar cea aleasă de Pr. Patrizio fiind păcatul și iertarea ca manifestare a îndurării divine. La sfârșit, toți cei prezenți au primit câte o amintire din partea oaspeților. După întâlnire, episcopul a prezidat sfânta Liturghie, la care, în timpul predicii, același Pr. Patrizio le-a vorbit credincioșilor, plecând de la lecturile zilei, despre judecata milostivă a Tatălui.

Joi, 10 martie, întâlnirea a avut loc în Decanatul de Transnistria, în Parohia „Sfântul Iosif” din Râbnița, fiind prezenți cea mai mare parte a preoților care păstoresc parohiile din această regiune. S-a urmat în mare parte același program și aceeași tematică de la întâlnire anterioare, iar după amiază, ca „loc al milostivirii” a fost alese casele unor bolnavi din oraș.

Începând cu ora 15.30, și credincioșii au avut bucuria de a li se vorbi despre milostivire (dl Salvatore Martinez), despre păcat și iertare (Pr. Patrizio), pentru ca apoi să guste această milostivire și iertare în adorația euharistică, în sacramentul Spovezii, de care s-au apropiat toți cei prezenți în biserică, și în sfânta Liturghie, prezidată de păstorul diecezei noastre, rezultatul putându-se citi pe chipurile pline de bucurie și de pace interioară ale credincioșilor. După sfânta Jertfă a urmat o agapă frățească oferită tuturor, iar, pentru ca amintirea zilei să conțină și ceva material, fiecare a primit câte un cadou din partea oaspeților.

Sentimentul pe care l-au oferit aceste întâlniri, dacă s-ar putea exprima, cel mai bine ar face-o Psalmistul: Lăudați-l pe Domnul pentru că este bun: veșnică este îndurarea lui! (Ps 118,1).

A consemnat Pr. Petru Ciobanu