În perioada 18-22 iunie, la Roma a avut loc „Forumul Internațional al Tineretului”, organizat de Dicasteriul Pontifical pentru Laici, Familie și Viață, la care au participat și doi tineri din dieceza noastră, Mariana Mariuța din Chișinău și Igor Galatonov din Tiraspol. Cu această ocazie, Mariana Mariuța ne-a oferit un interviu, în care ne-a vorbit despre forum, subiectele discutate și importanța Bisericii în viața tinerilor.
Care sunt impresiile generale despre forum și vizita la Roma?
În perioada 18-22 iunie am participat la cel de-al 11-lea Forum Internațional al tinerilor cu titlul „Tinerii în acțiune într-o biserică sinodală”, organizat de Dicasteriul pentru Laici, Familie și Viața. A fost o experiență nouă pentru mine, întrucât nu am participat niciodată la întâlniri internaționale ale tineretului. Acolo au fost prezenți aproximativ 250 de tineri din toată lumea, aceștia reprezentând conferințele episcopale din țările lor, sau organizațiile din cadrul bisericii. Am cunoscut mulți tineri din diferite părți ale globului și am văzut că limba vorbită nu este o barieră atunci când vine vorba de a acționa în numele Bisericii. Chiar dacă am avut un program destul de încărcat, nu au lipsit momentele de convorbire și conviețuire. Am participat și la o serată culturală, pentru ca doritorii să își prezinte țările.
Care au fost subiectele principale discutate la acest forum și concluziile făcute?
În prima zi a fost discutat subiectul Sinodului Episcopilor pentru tineret din octombrie 2018 . Pr. Giacomo Costa a făcut un rezumat al sinodului în prima zi, după care au urmat experiențele tinerilor audienți ai sinodului care au povestit impresiile lor și cum au trăit acest sinod. După amiaza au fost organizate grupuri formate din 14 delegați, care la rândul lor au vorbit despre procesul sinodal în țările lor și impactul adus de acesta. Cea de-a doua zi a fost bazată pe exortația apostolică „Cristus Vivit”, scrisă de Papa Francisc. Profesorul Robert Cheaib a fost persoana care a ținut un discurs despre asta. După care au urmat din nou întâlnirile pe grupuri, la care fiecare a vorbit despre reacția realităților locale la extortația „Christus Vivit” și cum am putea face cunoscut acest document cât mai multor persoane. S-a ajuns la concluzia, că tinerilor le-ar fi ușor sa afle despre Exortație din mass-media, pentru că este un lucru folosit zilnic de noi. A fost subliniată și ideea creării unei relații bune între tineri și adulți; a unei relații de acompaniament. În cea de-a 3 zi s-a vorbit despre Biserica Mamă ca însoțitor, iar Pr. Alexandre Avi Mello, secretarului dicasteriului, a vorbit despre necesitatea acționarii în cadrul Bisericilor noastre locale, și despre cum putem continua acest parcurs sinodal. A fost menționat că un lucru foarte important este însoțirea, la care suntem chemați noi toți. Sâmbătă am vizitat Vaticanul și am participat la audiența cu Sfântul Părinte Papa Francisc. El s-a adresat tuturor cu cuvintele: „Voi, dragi tineri, sunteţi chemaţi să fiţi lumina în noaptea atâtor tineri de vârsta voastră care încă nu cunosc bucuria vieţii noi în Isus. " După aceasta Papa a salutat fiecare delegat în parte
Care este impactul participării tinerilor din dieceza noastră la asfel de evenimente alături de alți tineri din întreaga lume?
După părerea mea a fost foarte important faptul că am avut această minunată posibilitate de a fi prezenți acolo. A fost o ocazie de a fi auziți, dar și de a vedea ce se întâmplă în toată lumea. Grupurile mici organizate după amiaza au fost o ocazie de comunicare mai profundă despre realitățile noastre și soluțiile care ar putea fi implementate. Am văzut că sunt țări în situații mult mai nefavorabile decât Republica Moldova, și totuși tinerii din acele țări au dorința de a fi lumina pentru ceilalti, ceea ce m-a impresionat mult.
Cum percep tinerii de astăzi atenția deosebită pe care Biserica le-o acordă și cât de importantă este aceasta pentru dezvoltarea lor personală?
Ascultându-i pe tinerii delegați am înțeles că ei necesită o atenție minuțioasă din partea bisericii. Dar mai mult decât atenție, au nevoie de însoțire în ceea ce fac. Însoțirea de către preoți, episcopul din dieceza, și adulții care îi înconjoară.