Astăzi, 8 decembrie, a fost hirotonit diacon Gabriel Cochiorca, student la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, care urmează să activeze în dieceza noastră. Cu această ocazie, noul diacon ne-a oferit un interviu în care ne relatează cum a descoperit chemarea spre preoție și ce reprezintă acest moment pentru el.

Cum ați descoperit chemarea la preoție?

Mă numesc Gabriel Cochiorca, originar din satul Faraoani, județul Bacău, din parohia „Sfântul Anton de Padova”, și sunt student la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași. Parcursul din seminar (11 ani = 4 în cel mic de la Bacău și 7 ani în cel de la Iași), diferitele întâlniri cu persoane rânduite de Providență, meditațiile și reflecțiile personale, sfaturile și criticile primite în istoria vieții mele, momentele de bucurie, dar și cele de cruntă tristețe, m-au ajutat să concretizez un răspuns decisiv la chemarea pe care am simțit-o de nenumărate ori.

Angajamentul pe care mi-l iau prin acest pas definitiv, decisiv și irevocabil implică transmiterea fericirii evenghelice oriunde voi fi trimis. Motivația profundă a acestui angajament pe viață provine din dorința pe care a avut-o însuși Domnul nostru: mântuirea sufletelor.

Ce semnificație are această zi pentru dumnevoastră?

Biserica ne propune unele zile speciale în care sărbătorim diferite mistere ale credinței, diferite persoane care au marcat viața Bisericii prin cuvânt și faptă. Astăzi, pentru sufletul meu, este mare sărbătoare. În calendarul vieții mele sărbătoresc primirea diaconatului. Ca la fiecare sărbătoare, întâlnirea este foarte importantă: cu familia, cu prietenii, cu cei care s-au rugat pentru mine, cu binefăcătorii mei. Cea mai importantă întâlnire este întâlnirea cu Cristos, căci despre el va trebui să predic de acum, pe el va trebui să îl trăiesc cu maximă intensitate. Această sărbătoare este amplificată de motto-ul pe care mi l-am luat pentru perioada diaconatului: „Privește-l pe Dumnezeu privindu-te și zâmbind” (Anthony de Mello SJ). Cred cu tărie că misiunea încredințată nouă astăzi este de a contribui, cât ne stă în putință, la răspândirea fericirii evanghelice, la propovăduirea acelui plan de mântuire gândit de Maestrul nostru pentru fiecare dintre noi.

Putem face acest lucru doar împreună, ca adevărați ostași în armata lui Cristos!

Putem face acest lucru doar împreună cu voi, cu toți cei care au contribuit și vor mai contribui la devenirea noastră. Doar împreună putem înainta fericiți pe cale. Doar împreună putem fi martori autentici ai fericirii evanghelice!

Ce mesaj transmiteți prietenilor și credincioșilor din dieceza în care urmează să slujiți?

Fiind primul mesaj de acest gen după primirea diaconatului, am o rugăminte foarte mare, care cred că poate rezuma nădejdea pe care o am pentru misiunea din Dieceza de Chișinău: rugați-vă pentru mine! Vă asigur că și eu mă voi ruga pentru voi, dar nu uitați: rugați-vă pentru mine și pentru toți ceilalți preoți care duc mai departe planul mântuitor al lui Isus!

Mihail Țurcanu