În perioada 3-28 octombrie, la Roma se desfășoară Sinodul episcopilor, care este dedicat tinerilor. Cu această ocazie, Pr. Januś Marcin, președintele Comisiei diecezane pentru tineri, ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre tinerii de astăzi și  misiunea Bisericii față de tineri.

Subiectul Sinodului Episcopilor este dialogul cu tinerii. Ne puteți spune, din propria experiență, cum trebuie de comunicat astăzi cu tinerii?

Pr. Januś Marcin: Scopul sinodului nu este doar dialogul cu tinerii. „Grija față de tineri nu este doar o activitate suplimentară a Bisericii, ci o parte indispensabilă a chemării și misiunii sale în istorie”- amintesc autorii documentului Instrumentum Laboris al Sinodului Episcopilor. Sunt discutate cele mai importante aspecte, care caracterizează tinerii contemporani, și de asemenea, problemele Bisericii legate de tineri. În pregătirea sinodului tinerii din toată lumea au participat activ, printr-o anchetă specială și prin multiple întâlniri locale și internaționale.

Răspunzând întrebării despre experiența personală în comunicarea cu tinerii: trebuie să fii pentru ei și alături de ei, în momentele de bucurie, dar mai ale în momentele dificile. Trebuie să dedici timp pentru ei, să-i iubești și accepți așa cum sunt.

Tinerii se îndepărtează de credință și devine tot mai mult victime ale secularizmului. Care este locul lui Dumnezeu în inimile tinerilor de astăzi?

Pr. Januś Marcin: Fiecare om îl caută pe Dumnezeu în subconștientul său, în special tenrii. Ei întreabă despre multe lucruri, lor le este interesantă întreaga lume, alte culturi și alți oameni. Ei caută acceptare. Înțelegere, și cel mai important – caută iubire. Dumnezeu este iubire. În același timp, mulți ascund diferite răni și frici. Iar lumea înconjurătoare, în special cea virtuală, le oferă doar înlocuitori. Răspunsul și alinarea poate fi găsită doar în Isus, Domnul și Mântuitorul. Despre aceasta mărturisesc sfinții din toate timpurile, mulți dintre ei fiind tineri laici, deseori martiri. În timpurile noastre, un mare număr de tineri participă cu drag la diverse activități și mișcări de voluntariat, dedicându-și timpul și chiar viața.

În calitate de responsabil al Comisiei diecezane pentru tineret, ce ați propune nou pentru itinerariul pastoral al acestui an?

Pr. Januś Marcin: Nu trebuie de inventat nimic nou. Este suficientă învățătura Papei Francisc: mesajele și predicile cu ocazia Întâlnirilor Mondiale ale Tineretului. Pe lângă acestea, mai sunt și enciclicile și exortațiile apostolice: „Laudato si”, „Evangelii Gaudium”, „Gaudete et exsultate”. Este necesar ca în primul rând noi, preoții, să ieșim din zona noastră de confort. Trebuie să manifestăm iubire pentru Cuvântul Domnului și Biserică, și atunci oamenii vor fi atrași.

Ce i-ați spune unui tânăr care afirmă că nu crede în Dumnezeu, și ce verset din Evanghelie i-ați propune?

Pr. Januś Marcin: O să mă repet: „Dumnezeu este iubire”. Dacă crezi în iubire, adevărată, dezinteresată, de sacrificiu, emotivă (al cărei model ni l-a lăsat Isus) – atunci tu deja crezi în Dumnezeu, pur și simplu încă nu L-ai recunoscut ca Domn și Mântuitor.

Mihail Țurcanu