Pe 1 iunie 2019, la Iași, peste 600 de credincioși din dieceza noastră vor participa întâlnirea cu Papa Francisc. Cu această ocazie istorică, Preasfințitul Anton Coșa ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre semnificația evenimentului pentru comunitatea catolică din Republica Moldova și impactul general al vizitei Papei în România.

Papa Francisc în curând ajunge în România și, cu această ocazie, va vizita și
Iașiul, ajungând aproape de granița cu Republica Moldova. Cum v-a surprins
acest lucru?

Mons. Anton Coșa: Vizita Papei Francisc în România și în special la Iași a atras desigur și atenția noastră, a celor de dincoace de Prut, invitându-ne să ne inserăm și noi în acest proiect. Pentru Dieceza de Iași ar fi fost poate mult mai convenabil ca această vizită a Papei să aibă loc într-un loc mai central, de ex. la Bacău sau la Roman, acolo unde sunt numeroase comunități catolice. Totuși, factorii de decizie au ales Iașiul. Nu este exclus ca în această alegere să se fi ținut cont și de noi, creștinii din Basarabia. Niciodată nu a fost vreun papă mai aproape de casele și comunitățile noastre, și-au spus unii dintre credincioșii noștri, și cum să nu profităm de o astfel de ocazie! Când Papa Ioan Paul al II a vizitat România, am mers la București ca să-l vedem. Până astăzi își amintesc unii de entuziasmul miilor de creștini și de chemările lor la unitate în timpul Sfintei Liturghii din Parcul Izvor. Și acum când Papa vine atât de aproape de noi, cum să nu venim și noi la Iași!

Așadar veți veni cu ceva credincioși la Iași. În ce va consta prezența
moldovenească?

Mons. Anton Coșa: Atunci când am început să mediatizăm evenimentul vizitei Papei Francisc la Iași în parohiile noastre și le-am cerut confraților preoți să facă liste cu cei interesați să participe, am fost surprins să remarc faptul că doar în câteva zile numărul doritorilor a trecut peste 600. Pentru mine acest număr este foarte mare. Având în vedere diferitele dificultăți cu care oamenii noștri se confruntă, consider că lumea a ales cu inima în favoarea unei trăiri de credință unice. Împreună cu noi va participa și un grup de diplomați acreditați la Chișinău, ceea ce ne bucură foarte mult. Nu este exclus ca la eveniment să participe cineva chiar și din conducerea țării. Vom vedea în curând. De aceea, noi vom venim cu mare drag, cu mic și mare, să ne unim cu frații noștri din România pentru a ne manifesta iubirea și prețuirea noastră față de acest mare papă, martor curajos și vestitor neînfricat al Evangheliei.

Dumneavoastră aveți o lectură pastorală pentru această călătorie a Papei
Francisc?

Mons. Anton Coșa: Orice călătorie pontificală își are istoria și motivațiile sale și, de aceea, cred că așa este și în acest caz. Papa Francisc va avea fără îndoială un mesaj pastoral și spiritual profund pentru Biserica din România, dar și pentru Bisericile surori care sunt în imediata apropiere, așa cum este și cazul nostru. Cred că la Iași va vorbi despre familie și tineri, teme care îi stau foarte mult la inimă; e suficient să mergem la unele documente ale sale pentru a înțelege cum Papa va încerca, cu simplitatea specifică limbajului său și cu amabilitatea ce-l caracterizează, să transmită tuturor celor prezenți, credincioși catolici, credincioși ortodocși, persoane cu sau fără convingeri religioase, motivații juste pentru a depăși actuala fragilitate a familiei sau vulnerabilitatea tinerilor.

Papa merge într-un teritoriu majoritar ortodox. Care credeți că va fi mesajul
său ecumenic?

Mons. Anton Coșa: Papa Francisc este foarte conștient că vine într-un teritoriu majoritar ortodox și de aceea la București se va întâlni cu patriarhul Daniel, va vizita noua catedrală ortodoxă, unde îi va saluta și pe mitropoliții Sfântului Sinod. Tocmai astfel de gesturi, pe care papa le va săvârși cu multă deschidere și sinceritate, ne fac să sperăm că mișcarea ecumenică poate continua și astăzi, bazându-se pe un raport fratern și amical între frați. În Moldova noastră numărul catolicilor este și mai mic decât în România, dar pot să dau mărturie că raportul nostru cu Bisericile Ortodoxe prezente aici – rusă și română – este mereu plin de respect și pornește de la esențial, de la Cristos și Evanghelia sa. Și eu cred că acesta este și mesajul Papei Francisc cât privește ecumenismul, și anume, de a fi prieteni în lumina Evangheliei.

La sfârșitul oricărei vizite apostolice, după ce se sting luminile, vor rămâne emoțiile, amintirile și cuvintele Papei. Va mai rămâne și altceva?

Mons. Anton Coșa: Va rămâne fără îndoială vitalitatea Bisericii care, atât în România, cât și în Republica Moldova, crede în figura carismatică a Papei Francisc, care, cu stilul său de păstor neobosit, reușește să atingă inimile acelora care îi ascultă cuvântul și care se lasă animați de spiritul său de autentic părinte a credinței. Sfântul Părinte va dărui foarte mult în timpul acestei vizite Bisericilor noastre și nu numai, va scutura multe inimi, va transmite entuziasm și speranță tinerilor, îi va încuraja pe cei săraci, îi va mângâia pe cei bolnavi și multe altele ce vor lăsa urme adânci după plecarea sa. Va depinde de noi dacă vom reuși să profităm de aceste daruri ale vizitei Papei pentru a crea din ele o bază pentru un nou avânt spiritual și pastoral pentru Bisericile noastre.

Acum credincioșii din Republica Moldova îl vor întâlni pe Papa la Iași, dar când
îl vor putea vedea și acasă la ei?

Mons. Anton Coșa: Acum voim să trăim în modul cel mai just această întâlnire care este un dar al Providenței divine. Viitorul, ca întotdeauna, este în mâinile lui Dumnezeu, chiar dacă ar fi o mare bucurie să-l putem primi și noi pe Papa Francisc într-o scurtă vizită la Chișinău. În septembrie anul trecut l-am primit la Chișinău pe Secretarul de Stat, Cardinalul Pietro Parolin, care a reprezentat pentru noi un dar al Papei Francisc. Noi suntem o Biserică mică, dar cu o inimă mare, care ne ajută să înțelegem cum trebui să-l primim pe Papa, dacă bunul Dumnezeu va voi ca el să vină și la noi.