Câți catolici trăiesc în Republica Moldova și care este situația lor?

Credincioșii catolici din Republica Moldova nu ajung la un procent din populație și sunt de fapt distribuiți în trei decanate cu până la douăzeci de parohii, răspândite în toată țara, dintre care șase pe teritoriul Transnistriei. Majoritatea credincioșilor sunt vorbitori de limbă rusă, având origini poloneze, ucrainene, belaruse sau baltice. Există și credincioși de origine română sau rusă, dar mai puțini la număr. În prezent, mulți străini participă la viața Bisericii, în special vorbitori de limba engleză și italiană. Prin urmare, celebrările sunt în limbile rusă, română și poloneză, în afară de engleză și italiană.  Sunt 25 de preoți care slujesc, la care se adaugă prezența persoanelor consacrate. Este o comunitate diecezană mică și săracă, care, în pofida faptului că este o minoritate religioasă, își urmărește obiectivele de evanghelizare și de opere de caritate.

 

Cum este Moldova afectată acum de războiul din Ucraina?

Republica Moldova nu este implicată în activitățile de război, care afectează în schimb Ucraina vecină. Mai mult, această țară, conform Constituției sale, este neutră, iar acest principiu a fost reafirmat încă de la începutul conflictului, deși, în unele momente, diverse personalități politice au avansat ideea că Moldova ar trebui să solicite aderarea la NATO. Astăzi, această idee este susținută din ce în ce mai puțin. Evident, exodul populației ucrainene, în special din sudul țării, a implicat Moldova, care a primit cu generozitate oamenii încă de la începutul războiului. Cifrele spun că aproximativ 400 de mii de refugiați au venit în această țară și se spune că aproape 100 de mii se află încă aici. Moldova desfășoară o muncă meritorie de primire și asistență, așteptând ca situația să se îndrepte spre soluții mai bune și mai ales pașnice. Biserica noastră locală a fost implicată în acest domeniu, oferind servicii de primire și alte servicii în beneficiul refugiaților ucraineni. Pentru noi, o Biserică mică, această situație a perturbat toate activitățile noastre. Sperăm să putem face acest lucru până la sfârșit.  

 

Vă temeți că Rusia, prin intermediul Transnistriei, ar putea ataca și Moldova?

Nu sunt un expert în strategii militare sau politice, dar ca simplu cetățean, și mai ales creștin, cred și sper că Rusia nu are acest plan, în primul rând din respect pentru neutralitate, așa cum am mai spus, și apoi pentru că, de la începutul acestei dramatice afaceri, politica acestei țări a fost întotdeauna una de dialog și de relații diplomatice corecte. Cu siguranță, subiectul Transnistriei, care este discutat de aproape 30 de ani, este întotdeauna o problemă sensibilă, care mai devreme sau mai târziu, și indiferent de război, va trebui să fie abordată și să se ajungă la o soluție stabilă. Toate acestea sunt pentru binele populației din acel teritoriu, care dorește să trăiască într-o stare de stabilitate politică și socială.

 

Ce pot face UE sau Occidentul pentru a stabiliza Moldova?

Zilele trecute a avut loc summitul G7, în cadrul căruia Republica Moldova s-a așezat pentru prima dată la masa „celor mari” din politica internațională. S-a discutat despre stabilitate, sprijin economic pentru consolidarea activităților de dezvoltare și creștere economică a țării. Nu cred, și aici am învățat de la Papa Francisc, că stabilitatea țării ar trebui să depindă de arme sau de forțe militare, ci de creșterea economică și socială. Este important să începem procedurile de intrare în Europa, ceea ce va dura ceva timp și va necesita în continuare alegeri curajoase pentru Moldova.

 

Care este situația eclezială și umanitară din Transnistria?

După cum s-a menționat anterior, pe teritoriul Transnistriei activează șase parohii, datorită prezenței familiei călugărești dehoniane cu preoții lor. În plus, există câteva comunități de călugărițe, care se dedică activităților pastorale. Este o prezență activă și are și o istorie proprie, căci de-a lungul anilor, în această zonă s-au manifestat mai multe vocații preoțești. Pe lângă activitățile pastorale legate de parohii, preoții și surorile se dedică săracilor, bătrânilor și tinerilor. Parohia din Tiraspol este implicată și în primirea de minori din familii sărace sau defavorizate.

 

Exploziile din Transnistria au fost puse pe seama Ucrainei, dar Ucraina dă vina pe Rusia. Ce știți despre asta?

În mass-media există încă o dezbatere cu privire la cine este responsabil pentru aceste acțiuni. Cu siguranță nu poate fi episcopul cel care să facă lumină asupra acestor evenimente, așa că gândurile mele merg mai departe și fac apel, ca întotdeauna, la pace și dialog. Este o perioadă dificilă și, mai presus de toate, este imposibil de înțeles care va fi viitorul acestei zone critice din Europa de Est. Preocuparea mea, și asta încerc să le transmit preoților din dieceză, este de a fi aproape de cei care trăiesc în suferință. Moldovenii suferă de sărăcie, ucrainenii forțați să își părăsească țara suferă, locuitorii din Transnistria suferă de incertitudinea viitorului. Noi, Biserica Catolică din Moldova, trebuie să fim alături de acest popor care suferă, să dăm speranță și să arătăm caritate. Acestea sunt armele noastre.

 

Pentru ce folosește Moscova Transnistria: împotriva Ucrainei sau împotriva Moldovei?

Această întrebare intră într-un spațiu politic imprevizibil, iar răspunsul ar trebui să fie dat de alții. Desigur, Transnistria este o zonă geografică aflată sub influența Rusiei din motive istorice, vechi de 30 de ani, cu siguranță nu de la începutul războiului actual. Limba rusă este vorbită peste tot, deși, oficial, atât moldoveneasca, cât și ucraineana sunt recunoscute ca limbi oficiale. Este adevărat că și în Moldova se vorbește rusa, dar nu la fel de mult ca în Transnistria. În afară de aceasta, există tradiții rusești religioase și chiar populare. Există legături care vin de departe. De asemenea, Moldova este o țară cu două suflete, cel european și cel rusesc, care conviețuiesc în pace și dialog. Nu avem nevoie de războaie, ci de stabilitate politică, care trebuie obținută prin dialog, iar acest lucru este valabil și pentru Transnistria.