La 25 decembrie 2022, în solemnitatea Nașterii Domnului, PS Anton Coșa a oferit un interviu pentru Radio Vatican, care este prezentat mai jos.

Care au fost in 2022 speranțele și prioritățile pastorale ale Bisericii catolice din R. Moldova?
 
Pentru a face o scurtă retrospectivă în ceea ce privește viața Bisericii noastre locale și pentru a sublinia anumite priorități pastorale, fără îndoială trebuie să încep de la programul pastoral pe care ne-am propus să-l realizăm la nivelul întregii dieceze, și anume, pornind de la Instrucția Dicasterului pentru Cler „Convertirea pastorală a comunității parohiale în slujirea misiunii evanghelizatoare a Bisericii”, am avut ca obiectiv „formarea și responsabilizarea laicilor în viața și activitățile parohiei”. Și, angajându-ne în această direcție, ne-am întâlnit și cu parcursul sinodal diecezan, ceea ce ne-a ajutat, într-un fel, chiar să ne îndeplinim mai bine sarcinile propuse. Trebuie să subliniez faptul că, chiar dacă nu suntem mulți, totuși avem un laicat frumos, activ și destul de disponibil pentru a sluji. În plus, tot anul acesta am fost în contact permanent cu parohiile pentru a pregăti vizita canonică a episcopului în comunitățile diecezei, astfel că în toamna acestui an am vizitat deja toate parohiile din Decanatul de Nord, întâlnind diferitele grupuri de credincioși, rugându-ne, dialogând și analizând împreună ei, cu multă responsabilitate, cele realizate și cea ce mai avem de realizat. Aceasta este o experiență deosebită ce aduce multă bucurie unui păstor, chiar dacă este și foarte ostenitoare. Și aici aș vrea să fac o mărturisire: Am ales să rămân peste noapte în fiecare parohie, nu numai pentru a avea mai mult timp la dispoziție, ci și pentru a vedea și a experimenta condițiile de viață ale confraților mei preoți. Și acest lucru parcă m-a apropiat și mai mult de unii dintre ei; pe de altă parte, am descoperit și am înțeles mai bine ce înseamnă să fii preot în dieceza noastră, în care greutățile sunt pâinea noastră cea de toate zilele. 
Speranțele noastre sunt mereu aceleași și sunt legate mai ales de munca și specificul nostru de a fi minoritari. Sper mult, având încredere în Domnul, să putem continua misiunea noastră cu același elan cu care am lucrat în toți acești ani și să fim mereu la înălțimea vocației noastre. 
 
Ce impact a avut pentru catolicii de peste Prut criza refugiaților de război din Ucraina?
 
Într-adevăr putem vorbi de o criză, ba chiar una mare și chiar apăsătoare, dar nu numai legat de refugiați, ci de tot ceea ce înseamnă consecințele unui război în apropiere. Faptul că, la un moment dat, țărișoara noastră s-a umplut de refugiații ce fugeau cu teamă din fața războiului, desigur că ne-a impresionat și ne-a obligat să ne mobilizăm. Despre asta am mai vorbit și chiar redacția dumneavoastră a scris mai multe. Poate vă amintiți, vă spuneam atunci că noi, ca Biserică, nu-i vom părăsi niciodată pe acești frați ai noștri și că vom rămâne până la capăt alături de ei. Și asta o facem, dar repet, nu este deloc ușor. 
Pe de altă parte sper, împreună cu toată dieceza, ca războiul să se termine cât mai curând și prietenii noștri, refugiații din Ucraina, să se poată întoarce acasă, pentru că viața devine din ce în ce mai grea, atât pentru ei cât și pentru noi.
 
Cu ce rugăciune vă îndreptați pașii credinței către 2023?
 
Pentru multe am avea a-i mulțumi lui Dumnezeu la sfârșitul acestui an și multe am avea și a-i cere în rugăciune pentru viitor, dar cred că cea mai potrivită rugăciune pentru anul pe care-l vom începe în curând sunt cuvintele cântării îngerești din noaptea Nașterii Mântuitorului: „Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește!” Pentru a-i putea aduce mărire avem nevoie de pace și bună înțelegere, de armonie și respect, de iubire și bunătate. De aceea, unindu-ne glasurile noastre cu cele ale îngerilor, nu doar de Crăciun, ci și în fiecare zi, aceste daruri le implorăm de la Preasfânta Treime prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chișinău, a sfântului Iosif, patronul Bisericii universale, și a tuturor sfinților.


Interviul poate fi ascultat pe site-ul Vatican News