„Între Cracovia și Panama...”, sub această deviză, la Bălți, în zilele de 12 și 13 mai 2018, s-au desfășurat Zilele Diecezane ale Tineretului. În aceste zile, aproximativ 130 de tineri din aproape toate colțurile Moldovei s-au adunat pentru ca, având o singură inimă și un singur suflet, să-l laude pe Dumnezeu.

Întâlnirea tinerilor a început pe esplanada de vară din fața bisericii „Sfinții Arhangheli” din Bălți, sub un soare arzător, cu un cuvânt de salut din partea Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău. Păstorul diecezei a explicat că întâlnirea din acest an nu este una simplă, întrucât este însoțită de un alt eveniment: Jubileul de 25 de ani ai Bisericii noastre locale.

Pentru a trăi cu adevărat acest eveniment, ni s-au alăturat confrații din Mișcarea „Reînnoirea în Duh” din Italia, alături de care am început conferința cu tema „Tinerii, credința și discernământul vocației”. După cina comunitară, tinerii au început lucrul pe grupe, citind fiecare câte un fragment din Evanghelie. În cadrul discuțiilor, membrii grupurilor au răspuns la întrebări referitoare la ei înșiși și la viața tinerilor din anturajul lor.

După sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Anton, a urmat o surpriză care i-a uimit pe toți, și anume un concert prezentat de coriștii și cvartetul de coarde de la Colegiul muzical din localitate, iar punctul culminant l-a reprezentat primul concert de orgă din Bălți susținut de artista poporului Ana Strezeva.

După cină a început veghea nocturnă de rugăciune în fața preasfântului Sacrament, la care au luat partea mulți dintre tinerii adunați. Aproape de miezul nopții a avut loc procesiunea cu statuia sfintei Fecioare de la Fatima, fiind meditate și misterele de slavă ale sfântului Rozariu. De asemenea, întreaga noapte a răsunat de cântările de laudă aduse Domnului, dar și de preamărirea interioară a fiecăruia dintre cei prezenți în fața lui Isus Euharisticul.

Dimineața, după sfânta Liturghie de încheiere a ediției jubiliare a Zilei Diecezane a Tineretului, a avut loc unul dintre cele mai emoționante momente, și anume cel al transmiterii Crucii tinerilor Parohiei „Providența Divină” din Chișinău, care va fi gazda de anul viitor al acestei zile plini de har și bucurie.

Vladislav Lavschi