Se apropie Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștină, o săptămână specială, o săptămână plină de bucurie și emoție, de responsabilitate și datorie, pentru îndeplinirea voinței Mântuitorului nostru Isus Cristos: „Ca toți să fie una” (Ioan 17,21).

Săptămâna va fi celebrată în perioada 18-25 ianuarie. În acest an, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost pregătită de creștinii din Indonezia, având în vedere statutul lor de minoritate religioasă într-o țară majoritar musulmană.

Subiectul Săptămânii se regăsește în cuvintele din Deuteronom „Numai dreptatea să o cauţi” (Deuteronom 16, 18-20), iar reflecția pentru fiecare din cele opt zile este centrată pe tema acestui verset. Pentru a aprofunda reflecția asupra unității și a dreptății, următoarele subiecte au fost alese pentru fiecare zi, legate de un verset biblic:

Ziua 1: „Dar să curgă judecata ca apa” (Amos 5, 24)

Ziua 2: „Deci cuvântul vostru să fie: da, da; nu, nu!” (Matei 5, 37)

Ziua 3: „Domnul este îndurător şi [plin de] dragoste” (Psalmi 145 [144], 8)

Ziua 4: „Mulţumiți-vă cu ceea ce aveţi” (Evrei 13, 5)

Ziua 5: ”Să duceți săracilor vestea cea bună” (Luca 4, 18)

Ziuia 6: „Domnul Sabaot este numele lui” (Ieremia 10, 16)

Ziua 7: „O, femeie, mare este credinţa ta!” (Matei 15, 28)

Ziua 8: „Domnul este lumina şi mântuirea mea” (Psalmi 27[26], 1)

Este reamintită obligația de a trece de la nivelul teoretic al discursului privind unitatea creștinilor, dreptatea și îndurarea, la un angajament practic și concret în acțiuni, atât în viața noastră personal, cât și în viața comunităților noastre creștine.

Rugăciunile comunităților parohiale în această săptămână vor fi o sursă de încurajare pentru a continua pe calea prieteniei și a dialogului.

Mihail Țurcanu