Luna mai este dedicată în mod tradițional Maicii Domnului, cu diferite momente de rugăciune, pelerinaje și recitarea Rozariului, și este o devoțiune populară străveche și profund trăită de credincioși, pe care Papa Francisc a dorit-o celebrată la nivel mondial.
 
În Roma antică, luna mai era dedicată zeițelor păgâne ale fertilității și primăverii. În secolul al XIII-lea, regele Alfonso al X-lea cel Înțelept o cinstea pe Maria ca „Trandafirul trandafirilor, Floarea florilor, Femeie printre femei, singură Stăpână, Lumină a sfinților și Calea cerului”. Dar tot Evul Mediu a fost perioada apariției Rozariului.
 
Pentru perioada istoriei timpurii a Bisericii, există dovezi ale existenței unei mari sărbători în cinstea sfintei Fecioare Maria, care era celebrată la 15 mai, însă doar în secolul al XVIII-lea luna mai a fost asociată cu Fecioara, inițial la Roma, apoi răspândită în toată Biserica.
 
Rapid s-a propagat, în luna mai, diverse manifestări ale evlaviei private față de Maria și s-a născut devoțiunea de a consacra această lună Fecioarei, aceasta fiind luna cea mai frumoasă și plină de flori a anului. Această devoțiune s-a înrădăcinat de mult în întreaga creștinătate, iar la Roma se manifestă nu doar în formă privată, în cadrul familiilor, ci și ca devoțiune publică în numeroasele biserici.
 
Primele practici de devoțiune, legate într-un fel sau altul de luna mai, datează însă din secolul al XVI-lea, legate în special de sfântul Filip Neri. El și-a învățat tinerii să înconjoare icoana Mamei cu flori, să-i cânte laude, să ofere acte de mortificație în cinstea ei.
 
Indicația lunii mai ca lună a Mariei, totuși, o datorăm părintelui iezuit Annibale Dionisi, care ne-a îndemnat să o trăim, să practicăm devoțiunea mariană în locurile cotidiene, în mod obișnuit, nu neapărat în biserică, recitând Rozariul în fața icoanei Fecioarei.
 
În 1945, Papa Pius al XII-lea a confirmat luna mai ca luna mariană după ce a instituit sărbătoarea Mariei Regină la 31 mai. După Conciliul al II-lea din Vatican, această sărbătoare a fost transferată pentru data de 22 august, în timp ce, la 31 mai, se sărbătorește Vizita Mariei la Elisabeta.
 
Și Magisteriul încurajează practicarea acestei devoțiuni născută în popor. În enciclica Mense maio din 29 aprilie 1965, Papa Paul al VI-lea a atribuit o importanță deosebită Rozariului recitat în familie.

C. L.