În săptămâna luminată de după Paști, episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, la invitația lui Ferenc Farkas, reprezentantul Mișcării focolarelor din Ungaria pentru partea bărbătească, a participat la o întâlnirea amicală, organizată pentru câțiva episcopi din Ungaria, care, de ceva timp, au frumoasa tradiție de a se aduna la Focolarul „Agape” din Budapesta, pentru a experimenta un moment de comuniune frățească și de creștere spirituală. „Vizita mea, povestește episcopul Anton, a fost un motiv de mare bucurie, atât pentru mine, cât și pentru frații maghiari, care m-au primit cu multă afecțiune. Împreună cu ei m-am rugat, am luat masa și am dialogat povestind despre munca noastră, despre bucuriile și tristețile fiecăruia”.

Pentru a folosi cât mai bine timpul avut la dispoziție, episcopul nostru a dorit să se întâlnească și cu episcopul luteran de Budapesta, Imre Szebik, care deseori participă la întâlnirile ecumenice ale episcopilor diferitelor Biserici. A luat cu el prânzul, iar, prin dialogul purtat despre diferitele experiențe, a fost creată o atmosferă de unitate. În seara zilei de miercuri, împreună cu episcopul catolic de Mukacevo (Ucraina occidentală, în trecut parte a Ungariei, Poloniei și Slovaciei), Antal Majnek, PS Anton l-a vizitat pe ordinariul militar maghiar, episcopul Laszlo Biro, cu care a petrecut toată seara, rugându-se Vesperele și luând împreună cina. După această întâlnire, a fost făcut un tur al centrului capitalei Ungariei, trecând, pe malul Dunării, pe lângă Parlamentul maghiar și admirând frumoasele biserici și vechea fortăreață a Budei.

Joi dimineața au sosit alți patru episcopi, împreună cu care a fost celebrată sfânta Liturghie cu Laudele, după care a urmat micul dejun. După micul dejun, a urmat citirea și meditarea Cuvântului vieții pentru luna aprilie, cu un interesant schimb fratern de idei și trăiri, alături de episcopii prezenți fiind și Ferenc și Letiția, responsabila pentru partea feminină a focolarelor din Ungaria. După acest moment spiritual, episcopii au purtat un dialog fratern, cu multe întrebări despre Moldova, despre Biserica Catolică din această țară, despre situația din Ucraina văzută de episcopul Majnek.

Întâlnirea s-a încheiat joi, cu un prânz pregătit de unul dintre focolarini, dialogul purtat înainte prelungindu-se până la sfârșitul mesei. Episcopii participanți au plecat de la întâlnire plini de bucurie și de dorința de a continua împreună acest drum de comuniune.

„Această întâlnire a reprezentat pentru mine o frumoasă experiență pascală, asemenea celei a ucenicilor de la Emaus, pe de o parte, ajutându-mă să-l descopăr pe Isus în aproapele, iar pe de altă parte, dându-mi posibilitatea să-mi fac noi prieteni și să privesc cu speranțe noi în viitor”, și-a încheiat relatarea episcopul Anton.